Fotbalisté Liberce podlehli Slavii, trenér Kotrba se vítězné premiéry nedočkal

22. únor 2015

Cíl fotbalistů Liberce pro jarní část Synot ligy je jasný - co nejdříve opustit sestupové pásmo a pokusit se stoupat ligovou tabulkou. Po úvodním zápase jarní části sezony se ale nedá říct, že by tým s novým koučem Kotrbou udělal první krok k záchraně. Slavii podlehl na domácím hřišti 1:3.

Fotbalové jaro začalo pod Ještědem svižným prvním poločasem, který střídal jednu šanci za druhou. Tenhle styl hry ale výrazně více vyhovoval Slavii. Ta se dostala do vedení 3:1, přičemž všechny tři branky sešívaných vstřelil útočník Milan Škoda.

„Bylo to spíš štěstí, protože jsem byl ve správnou chvíli na správném místě. Musím pochválit krajní záložníky, kteří to výborně vymysleli. Na první gól mi nahrál Levan Kenia, na ten druhý Jarda Zmrhal. A při třetí brance to výborně udělal Vuky (Vukadin Vukadinovič, pozn. red.). Jsem rád, že jsem nějaké góly dal, ale důležité je, že jsme vyhráli,“ usmívala se hvězda sobotního klání.

To domácí příliš důvodů k úsměvu neměli. Jarní část Synot ligy zahájili tak, jak zakončili tu podzimní, a v 17. kole se ze sestupové pozice nevyhrabou. „Všichni jsme smutní především z výsledku a z prvního poločasu. Nechali jsme si dát velice laciné góly chvíli poté, co jsme vyrovnali a měli jsme i více ze hry,“ vracel se po trenér Jiří Kotrba ke zřejmě klíčovému momentu zápasu.

Mezi 36. a 38. minutou totiž Pražané - konkrétně znovu Škoda - hned dvakrát udeřili, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. Také Liberečtí se v prvních pětačtyřiceti minutách několikrát dostali do slibných šancí, jenže to všechno na úkor defenzivy. I fotbalový laik by poznal, že obrana Slovana byla, jak se říká, děravá.

„Já jsem ten pocit měl taky. Podlehli jsme euforii, Slavia to s námi měla jednodušší a naše chyby potrestala. Ale upřímně řečeno, nebylo to velké umění, protože to bylo až do prázdné branky,“ říkal Jiří Kotrba. Hosté několikrát doslova rozebrali libereckou obranu. Když se k tomu přičtou další chyby před vlastní bránou, je jasné, že pozápasové hodnocení kouče Slovanu nemůže být příliš pozitivní.

„Když uděláte takhle hloupé chyby, tak potom musíte věřit, že vyhrajete 4:3. Jenže bylo naivní si to myslet v zápase se Slavií. My jsme na konci měli šance, abychom výsledek alespoň zkorigovali, protože každý bod je důležitý. Ale takhle naivně v určitých fázích hry nemůžeme hrát,“ dodává Jiří Kotrba. Na první jarní body si tedy jeho tým musí počkat minimálně do příštího ligové kola, kdy se představí na hřišti pražské Dukly.

autor: David Nyč
Spustit audio