Intriky, které mění život v noční můru. Šaldovo divadlo uvádí Mnoho povyku pro nic

Pomluva, která dokáže zničit život. To je hlavní a stále aktuální téma více než 400 let staré hořké komedie Williama Shakespeara Mnoho povyku pro nic. Právě tu si jako svou poslední novinku této sezony vybralo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Dvě ústřední milenecké dvojice hrají Veronika Korytářová se Zdeňkem Kupkou a Tomáš Váhala s Karolínou Baranovou.

„Pomluva, která mění život a může dopadnout tragicky, je tu převrácena do komediální polohy, i když celou hru za tím cítíte možnost tragédie. To mrazení, které je v pozadí, vytváří zvláštní napětí shakespearovských komedií,“ vysvětluje dramaturg Martin Urban, který je také velmi spokojen se strohou scénou Pavla Kocycha.

Mnoho povyku pro nic v libereckém Šaldově divadle

Scéně dominuje jí fontána a bílé schodiště, po kterém často elegantně schází Beatricie – Veronika Korytářová. „Ty schody jsou nádherné, mohly by hrát v každé inscenaci, jak jsou krásné. Pro nás herce bylo těžké, jak tam nic není – nemáte si kam sednout, o co se opřít,“ říká herečka.

Nic vám nepomůže, na jevišti budete sami

Příběh plný pomluv režíruje Kateřina Dušková. „Myslím, že ten alžbětinský prostor takový – je otevřený herecké akci a slovu. Hercům jsem na první čtené zkoušce řekla, že jim nepomůže vůbec nic, na jevišti budou sami, na tom je to postavené,“ říká režisérka představení.

Všechny situace posouvá dál hra světel a jemná zadní projekce, tu rozehrál Pavel Hejret. Zmatené strážníky Dagoberta a Virgila, kteří nevědomky celý příběh objasní, v Liberci představují Jan Jedlinský a Jakub Kabeš. „Jakub Kabeš je jako klaun naprosto dokonalej, bystrej, rychlej,“ chválí kolegu dramaturg Martin Urban.

Smích divákům občas pokazí jedovaté intriky, které jsou v pozadí celého příběhu. Ostatně – stejně tak to bývá i ve skutečném životě. Komedie Mnoho povyku pro nic je na programu libereckého divadla F. X. Šaldy právě dnes 21. 6. od 19 hodin.

Mnoho povyku pro nic v libereckém Šaldově divadle
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio