Jabloneckým primátorem je znovu Petr Beitl z ODS

28. listopad 2014

Svůj post primátora v Jablonci nad Nisou obhájil Petr Beitl z ODS. Na ustavujícím zastupitelstvu zvolili zastupitelé i tři náměstky a radu. Ekonomiku města bude už druhé volební období řídit občanský demokrat Miloš Vele.

Náměstkem pro školství, zdravotnictví, kulturu a sociální oblast bude advokát Pavel Svoboda z ČSSD. Rozvoj města bude mít na starosti jeho spolustraník poslanec Lukáš Pleticha. Podle Petra Beitla z ODS je pro nejbližší období nejdůležitější oživení zastaralé teplárenské sítě. Vedení města do ní chce investovat do konce roku 2016 dohromady 165 milionů korun.

„Máme také rozpracovaný nový územní plán a co chystáme, tak je období nových evropských dotací. A samozřejmě všechny věci, které nese život, údržba městského majetku, všech kulturních, sportovních i sociálních zařízení," vysvětluje Petr Beit.

Statutárním náměstkem primátora je Pavel Svoboda z ČSSD. Zodpovídat bude za oblast humanitní, která zahrnuje kulturu, školství, sport a sociální věci. Chce v první řadě stabilizovat sociální odbor. „V současné chvíli nemá vedoucího nebo vedoucí. Potom je to implementace legislativy, která má přijít v souvislosti s předškolním vzděláváním. No a to, o co dlouho usilujeme v Jablonci je podpora naší nemocnice a případně její rozvoj."

Ve vedení města je také poslanec Lukáš Pleticha z ČSSD. Podle něj není problém oba posty - poslance a náměstka pro rozvoj města zvládat současně. „Zvládnout se to dá, ale je potřeba okolo sebe mít tým lidí, kterým lze věřit, na které se dají delegovat úkoly a kteří to splní."

Klíčové podle něj je jednak spolupráce Jablonce a Liberce, příprava územního plánu a také doprava. „Evergreenem už osmdesát let v Jablonci je doprava. Je to tu složité a pořád to není uspokojivě vyřešeno. A pro mě je i další priorita zapojit více občany do fáze už zadání projektů. To znamená na začátku, než se zadá nějaký projekt architektovi, aby se řeklo, co má řešit."

Náměstkem pro ekonomiku a správu majetku zůstává stejně jako v minulém volebním období Miloš Vele z ODS. Jablonec bude mít devět radních. V opozici skončili KSČM, ANO 2011 a Změna pro Jablonec. Pro Jakuba Macka a jeho spolustraníky ze Změny pro Jablonec je nejdůležitější rozvoj.

„Především nás zajímá budoucnost dopravního řešení, konkrétně západní tangenta. Ale zároveň i rozvoj do těch okrajových částí města, aby to bylo s rozumem, rozmyslem, abychom nezastavovali to neobydlené území. Tak aby se naše generace neměly kam rozvíjet."

Uskupení ANO 2011 pak klade důraz na transparentnost a na zřízení rozklikávacího rozpočtu na webu města.

autor: Eva Malá
Spustit audio