Liberečtí policisté lákají do svých řad nováčky

31. srpen 2016

V Libereckém kraji strážcům zákona chybí více než 30 lidí – zejména u pořádkové služby a také u dopravní nebo cizinecké policie. Každou středu proto teď v liberecké kavárně Pošta pořádají nábory. Zájemci o práci u policie musejí projít výběrovým řízením a splnit fyzické i psychologické testy.

Kolemjdoucím přibližují práci policisty, seznamují je s podmínkami přijetí a také s výhodami, které služba přináší. Zájem je velký. Pro více než polovinu zájemců jsou ale kamenem úrazu fyzické testy.

„Fyzické testy pro mě nebyly problém, protože jsem na vysoké studoval tělocvik,“ říká policista Tomáš Pecháček, který je nově u liberecké policie. „Absolvoval jsem i psychologické vyšetření, otázky na mou osobnost, test IQ, různé matematické úlohy a podobně,“ dodává.

Fyzické testy, psychotesty a na rok do školy

Nábory probíhají v centru Liberce v budově kavárny Pošta, kde jsou pro zájemce připraveny letáčky s informacemi o práci u policie. „Máme tu stručný popis, základní podmínky pro přijetí do služebního poměru k Policii České republiky,“ vysvětluje Miroslav Lelek, vedoucí personálního oddělení liberecké policie.

Liberecká policie každou středu v kavárně Pošta informuje potenciální zájemce o podmínkách i výhodách práce u policie

„Úspěšnější jsou muži, protože přijímací řízení je poměrně náročné a dámy často nesplní podmínky pro přijetí u fyzických testů,“ doplňuje Lelek.

Podle krajského policejního ředitele Vladislava Husáka musí každý nováček na rok do školy. Už v té chvíli čerpá výhody státního zaměstnance: „Policista, který nastupuje na základní odbornou přípravu, bydlí na státní útraty, jí na státní útraty a je oblečen na státní útraty.“

Průměrný plat u liberecké policie je pak 33 tisíc korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio