Připoutám se na kolo a jedu, říká bezruký cyklista Martin Trakal

8. srpen 2017

Ani těžký úraz a amputace horních končetin nemusí znamenat konec se sportem. Martin Trakal z Liberce se stále věnuje cyklistice. Bez pohybu si život vlastně ani neumí dost dobře představit. Jako patron jednoho z týmů se zúčastnil i letošního Handy Cyklo Maratonu.

„Měl jsem ve třiceti letech úraz. Třicátý rok věku je takový kritický, kdy se takovéto věci občas stávají a mně se to bohužel přihodilo. Pracovní úraz ve fabrice. To je verze pro dospělé, pro děti to je, že mě třeba pokousal žralok,“ líčil svůj úraz s humorem jemu vlastním Martin Trakal. Pak trochu zvážněl.

„Nemám vlastně obě ruce. Levou mám amputovanou nad loktem, pravou v zápěstí, takže používám protézy. Připoutám se na kolo a jedu, na obou rukách. Jednou bych to asi nezvládl,“ popsal svou techniku jízdy Martin Trkal.

Na kole jezdil už před úrazem. Poslední dva roky se k cyklistice vrátil. Inspirací se mu staly výkony dalších sportovců s podobným handicapem.

„S postupem času přicházíte na to, co všechno dokážete. Vyčistit si zuby, oholit se, umýt si hlavu. Ono to jde, postupem času zvyknete na ledacos,“ řekl Martin Trakal.

Martin Trakal byl jako patron na letošním Handy Cyklo Maratonu

Pro jízdu používá klasické horské kolo. Na rámu má speciální přehazovačku. Brzdí nohama. Nemá problém s tím, aby zdolával těžká stoupání.

„Nejlepší výkon, co jsem udělal, tak že jsem vyjel na Ještěd,“ uvedl jakoby nic Martin Trakal. Se stavbou speciálního kola mu pomohla Nadace Preciosa. Její barvy jako patron hájil také při Handy Cyklo Maratonu. Jízdě, která spojuje v jednom týmu zdravé a handycapované jedince.

„Je to taková jednoduchá role, akorát jsem teda oblečený do trička.Jel jsem na kole, na prototypu, z Jablonce do Liberce,“ popsal svou roli v letošním Handy Cyklo Maratonu.

A další výzva? Jakou před sebou má a kde vlastně trénuje?

„Zatím nemám teď nic v plánu. Takže trénuji, jezdím na Ještěd, na Milíře, do Bedřichova a tak. Kluci mě chtějí přemluvit, abych s nimi jel příští rok Handy Maraton. Takže uvidím, jak se rozhodnu. Je to velká výzva,“ řekl na závěr Martin Trakal.

autor: ppe
Spustit audio