Ralsko na Českolipsku získá Hradčanský rybník

21. červen 2016

Ralsko na Českolipsku se stane majitelem Hradčanského rybníku. Město ho získá směnou s Vojenskými lesy a statky za některé městské pozemky. Radnice chce rybník nabídnout turistům k rekreaci a zároveň tam zachovat možnost rybařit. Město ale nemá vlastní rybářský revír, a tak rybník prozatím pronajme původnímu majiteli.

„Turisté využívají Hradčanský rybník k rybaření, nebo ke koupání. Na druhé straně je hotel a veřejná pláž. Během sezony sem přijde přibližně sto rybářů,“ říká Monika Kučerová z informačního centra Vojenských lesů a statků, který je hned na břehu Hradčanského rybníku. Ten už nebude v majetku Vojenských lesů a statků, ale bude patřit Ralsku.

„Je to součástí širší směny pozemků tak, aby Vojenské lesy od nás získaly pozemky, které nám patřily v jejich oboře. Zároveň dochází ke směně rybníků. My získáme Hradčanský pro turistické účely, oni získají naše rybníky na Svébořicích pro chov ryb,“ vysvětluje nezávislý starosta Ralska Miloš Tita.

Ralsko chce Hradčanský rybník zatraktivnit pro turisty

Město vlastní pláž u rybníka, kterou chtějí více zatraktivnit pro turisty. Na pláži už jsou postavené altánky, do budoucna tu pak mají vzniknout šatny nebo toalety.

„K součásti toho rekreačního vybavení bude patřit i sportovní rybolov. Aby mohl probíhat tak, jak jsou rybáři zvyklí, bude rybník pronajat Vojenským lesům a statkům.“

Pláž u Hradčanského rybníku

„To nám tady řeší situaci zachování rybaření na rybníku. My vlastní rybářský revír ještě nemáme a pravděpodobně bude podmíněn celkovou rekonstrukcí rybníka. To by byla dlouhodobá záležitost, a abychom lidi nenechali bez rybolovu, tak to zas budou suplovat oni. Do té doby, než získáme vlastní rybářský revír,“ doplňuje místostarosta Ralska Miloslav Tůma z TOP 09.

Kromě rekreačního využití chystá město i další úpravy v okolí. „Pod Hradčanským rybníkem je ještě další vodní plocha, která je dnes zarostlá a nevyužívaná. Pokusíme se do projektu rekonstrukce celého rybníka zahrnout i tuto plochu, kde bychom se snažili zachytit vodu v krajině. Tato menší plocha by měla spíše sloužit k ochraně přírody,“ dodává Tůma.

Směnou mezi Vojenskými lesy a statky a městem Ralsko došlo k navrácení historického majetku a k jeho ucelení.

Směnou s městem získají Vojenské lesy i některé pozemky v oboře Židlov kde žije stádo zubrů. „Stádo se nám rozrostlo o další dva přírůstky. Máme čerstvě narozená dvě telata. Samozřejmě i to hospodaření v oboře je pro nás jednodušší, když máme majetek pohromadě,“ uzavírá ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský.

Spustit audio