Turnov bude mít špičkové lékařské pracoviště. Nabídne také biologickou léčbu Crohnovy choroby

18. prosinec 2015

V Panochově nemocnici v Turnově na Semilsku vznikne špičkové IBD centrum. Odborníci se tam zaměří na nákladnou biologickou léčbu Crohnovy choroby a dalších takzvaných nespecifických střevních zánětů. Terapii tam budou pacientům šít doslova na míru.

„Je to vlastně nemoc, že když ti to diagnostikují, tak už to máš do konce života, protože to nejde vyléčit. Jde jenom utlumit ty příznaky,“ vypráví 36letá Blanka z Liberce, která měla před řadou let problémy obdobné zánětu slepého střeva. O ten se ale nejednalo, lékaři si ovšem s Blančinými problémy dlouho nevěděli rady.

„Nejdřív jsem byla v jedné nemocnici, tak k tomu přistupovali všelijak, chtěli mě hned operovat s tím, že jsem se s nimi domluvila, že chci ještě jiného doktora. Tak jsem se dostala do pražských Střešovic na gastroenterologii a tam se chytli za hlavu. V žádném případě operovat, když mám zánět po celém břiše. Vlastně začala léčba, která trvala dva roky.“

Blanka byla střídavě v nemocnici na kapačkách a doma, kde pak brala kupu léků. „Jeden čas jsem jich brala 25 denně, musela jsem si na ně nosit speciální taštičku, pokud jsem neležela doma a neměla jsem teplotu, protože tu máš pořád.“

Blanka je na tom už dobře, ale ví, jak je důležité, když se pacientovi hned začne věnovat špičkový odborník, za kterým nemusí jezdit daleko. A ti budou na novém IBD centru v Turnově, které se začne budovat o prázdninách ve zrušeném novorozeneckém oddělení.

Nové centrum vzniká pod patronací Krajské nemocnice v Liberci

Nové centrum se podle lékařského náměstka Martina Hrubého propojí se současnou gastroenterologií, kde se léčí nemoci zažívacího ústrojí.

„My bychom měli mít kapacitu i pro další obory, aby řešily problematiku s tím spojenou - například tam, kde jsou chirurgické zákroky, hlídání biochemie podobně.“

Panochova nemocnice nakoupí i řadu špičkových přístrojů. Lékaři budou střeva vyšetřovat pomocí chytré kapsle.

„Tu spolknete a ta kapsle má v sobě kameru a vlastně nahrává, kudy tím tělem jde a pak se to vyhodnocuje,“ vysvětluje Luděk Nečesaný, generální ředitel Krajské nemocnice v Liberci, která s turnovskou nemocnicí před více než rokem spojila se záměrem udělat z ní špičkové pracoviště.

Pacienti ze severu Čech už nebudou muset dojíždět do Prahy

Oddělení bude mít nejen moderní lékařské vybavení, ale taky pohodlné zázemí pro lékaře a pacienty, kteří budou mít k dispozici denní stacionář.

„Ten pacient bude několik hodin monitorován, bude to rekonstruovaný prostor vybavený polohovacími křesly a monitory a infuzní technikou,“ popisuje lékařský náměstek.

Čtěte také

Biologická léčba, kterou budou pacienti absolvovat, je podle něj nákladná, stojí 300.000 korun, pacienti průběžně chodí i na další testy. „Přicházejí opakovaně na endoskopická vyšetření a předpokládáme, že jich bude kolem 500 ročně.“

Jak připomíná Luděk Nečesaný, nemocnice už poslala na školení lékaře, aby perfektně zvládli operace, které s léčbou nespecifických střevních onemocnění souvisejí.

„Ty se tady v regionu doposud neprovádějí a všichni pacienti, kteří operaci potřebovali, museli odcházet do Iscaru Hořovice. Odhadem bychom měli provádět 50 až 70 operací za rok, kterými bychom měli být opět výjimečnými.“

Do nového IBN centra se přestěhuje stejně zaměřené, ale menší oddělení v liberecké nemocnici i spolu s odbornicí Lenkou Nedbalovou, která má v péči kolem tisícovky pacientů.

Spustit audio