U liberecké radnici je k vidění lokotraktor. Majitel ho na 3 roky půjčil Technickému muzeu v Liberci

5. únor 2015

Unikátní historický lokotraktor stojí od 4. února u liberecké radnice. Dorazil z Německa, z městečka nedaleko od Žitavy. Tam spoustu let nečinně stál na soukromém pozemku. Majitel ho na tři roky zapůjčil Technickému muzeu v Liberci.

Lokotraktor je, laicky řečeno, traktor, který jezdí po kolejích. Tyto tažné stroje vyráběly v bývaléNDR a sloužily k posunování vagónů. Tento konkrétní lokotraktor byl nasazený v povrchovém dole v polském Zhořelci, kde posunoval vagony s lignitem.

Podle informací Petra Kumpfe z Technického muzea stroj bude měsíc dělat radost milovníkům historické techniky u liberecké radnice a pak po tři roky u Technického muzea. Dovnitř se samozřejmě nevejde, proto bude stát venku - má už vyhrazené čestné místo vedle rolby.

Při stěhování nejdřív lokotraktor jeřáb sundal z kolejí a postavil na zem. Pak se na nákladní auto naložila kolej i s pražci a pak jeřáb musel přendat lokotraktor na nakladač a odvézt ho do Liberce. Musel jet do Česka delší cestou po obchvatu, to aby se vyhnul všem mostkům a semaforům v Źitavě.

A jak Technické muzeum zápůjčku lokotraktoru získalo? Nápad vznikl, tak jako mnoho jiných, u piva v hospodě. Lokotraktorů se samozřejmě dochoval větší počet. Žádný z nich ale není k mání. Vědělo se o tom, že jeden německý soukromník má na svém pozemku právě zmiňovaný stroj. A tak ho z Technického muzea oslovili, a on jim ho zatím na tři roky zapůjčil.

Lokotraktor by se měl začít na jaře opravovat. Nikdo zatím neví, v jaké kondici je motor, protože stroj stál od 80. let minulého století na jednom místě. Určitě ale dostane nový nátěr v modro – červeném, originálním, provedení.

autor: Eva Malá
Spustit audio