V Semilech postaví nové „kruháče“. Řidiče čekají komplikace

V centru města Semily začaly přípravy na stavbu dvou nových kruhových objezdů. Předchází jí demolice jednoho z tamních domů, která už začala a měla by skončit tento týden. Pak už se začne pracovat na samotných křižovatkách.

Kruhový objezd vznikne v ulicích Žižkova a Brodská, další jen kousek odtamtud, kde se předělá stávající křižovatka ulic Bořkovská a Nádražní. Se stavbou je spojená i rekonstrukce silnice v Bořkovské ulici. Veškeré práce budou stát skoro 30 milionů korun, finance získal kraj mimo jiné i z evropských operačních programů.

Rekonstrukce se samozřejmě dotknou lidí, kteří do centra Semil v příštích měsících přijedou. Musejí počítat s částečnými omezeními. „Stavební práce budou prováděny převážně za částečných uzavírek provozu, v závislosti na postupu stavebních prací budou uzavírky na jednotlivé etapy vydávány postupně,“ říká mluvčí Libereckého kraje Markéta Žitná.

Jaké stavební novinky město chystá? Semily ve spolupráci s obcemi Košťálov a Slaná začínají připravovat třeba projekt cyklostezky Oleška. Ta by měla umožnit cyklistům projet všechny tři obce po samostatné cestě tak, aby se vyhnuli hlavní silnici. K celé stavbě se příští rok připraví příslušná dokumentace.

Práce skončí až na jaře příštího roku. Kruhové objezdy budou malé, neměly by ale bránit v průjezdu kamionům. Jejich rozměry totiž umožní větším autům přímé projetí bez složitého manévrování.

Na rekonstrukci navazuje i zmíněná oprava Bořkovské ulice, kde se bude rekonstruovat skoro třísetmetrový úsek. Během prací dojde k zúžení vozovky. Semily ze svého rozpočtu zaplatí úpravy podél této silnice. Jde o stání pro auta, vybudování cyklostezky nebo chodníků a nasvícených přechodů pro chodce.

autor: jch
Spustit audio