Lucie Výborná

22. listopad 2023

30. 6. 1969

Moderátorka

Do Síně slávy Českého rozhlasu uvedena v roce 2013

Její profesní začátky se odehrávaly v době, kdy vznikala soukromá média a ta státní se pomalu transformovala na veřejnoprávní. Státní televizi poznala ještě jako stážistka při studiu na Fakultě sociálních věd UK, moderovat začala v roce 1991 v Rádiu Bonton a o tři roky později přešla na Frekvenci 1, kde strávila dalších třináct let (např. Kavárna U Lucie). Zároveň ovšem stihla sbírat zkušenosti v dalších rozhlasových i televizních studiích: na České televizi moderovala hudební pořad Bago a později např. Český dobrodruh nebo Koncerty dobré vůle, na Nově kromě jiného Snídani s Novou, na Primě pořad Extra. Práci „v printu“, tedy tištěných médiích, si vyzkoušela jako šéfredaktorka týdeníku Story.

V roce 2006 začala v Českém rozhlase na stanici Praha moderovat pořad Host do domu a o dva roky později přijala nabídku na vlastní talkshow na Radiožurnálu. Od té doby vítá na této stanici v prime timu pětkrát týdně, pokud okolnosti dovolí, své hosty a její pořad, od roku 2017 s názvem Host Lucie Výborné, patří k nejsledovanějším pořadům Českého rozhlasu on line i na sociálních sítích.

Popularita a zároveň profesionalita Lucie Výborné vede pořadatele prestižních akcí, aby moderátorskou úlohu svěřovali právě jí (Sportovec roku, Český lev). Rovněž Český rozhlas jí nabídl mimořádné výzvy, v nichž osvědčila své schopnosti: reportérsky pokryla horolezeckou výpravu do Himálaje, s Janem Pokorným v roce 2013 zvládli maraton rozhovorů s devadesáti osobnostmi vedený přesně devadesát let po zahájení českého rozhlasového vysílání. O rok později si svůj rekord vylepšili v projektu 100 statečných, který trval 52 hodin.

S tváří a hlasem Lucie Výborné si mnoho lidí ztotožňuje dnešní Český rozhlas. Její obliba u posluchačů je výsledkem profesionality ve všech aspektech moderátorského řemesla.

autor: Milan Pokorný
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři