Strategické parkoviště na D1 bude uzavřené. Kde zaparkují kamióny?

30. duben 2013

Obce v okolí dálnice D1 mohou snadno doslova „ucpat“ parkující kamióny. Řidiči už teď připouštějí, že budou hledat parkování mimo dálnici. V rámci oprav D1 budou zavřená i dvě hlavní odstavná parkoviště v Pávově u Jihlavy – nejprve ve směru na Brno a poté na Prahu. Stání pro kamióny je však na dálnici D1 nedostatek. Co nastane po uzavření těchto parkovišť? Někteří řidiči raději ani nechtějí domýšlet.

„To bude problém,“ konstatuje Radoslav Hrušín z Topoľčan, který D1 projíždí vcelku pravidelně. „Už po sedmé večer tu bývá problém zaparkovat. To ví každý řidič,“ zamýšlí se a dodává: „Když zavřou tak velké parkoviště, budeme mít problémy s parkováním.“

„Ani jsem netušil, že plánují nejprve zavřít jednu stranu a pak druhou,“ tvrdí Radoslav Hrušín. A tak někteří řidiči už připouštějí, že budou místo k parkování hledat jinde.

Čtěte také

Mezi ně patří pan Milan, který je připravený parkovat mimo dálnici. Svůj kamión odstavit musí, aby dodržel povinné přestávky. „Musí se sjet z dálnice a tam najít místo,“ domnívá se. „Budou si na nás stěžovat obce a posílat policisty, kteří nás budou pokutovat, protože stojíme někde, kde nemáme. Co naděláme,“ vzdychá.

Zůstanou stát na dálnici?

Ani Robert Omelka se ze zavření neraduje, ale tvrdí, že jinak to asi nepůjde. Pávov je strategické odstavné parkoviště, které řidiči využívají hlavně ve večerních hodinách. „Parkoviště nám bude hodně chybět. Dokáži si to živě představit,“ usmívá se hořce.

Jediný, kdo bral uzavírku parkoviště pozitivně, byl Jaroslav z Bohumína. „Tak budeme stát na dálnici,“ říká s nadsázkou. „Nemám tušení, jak to dopadne, ale beru to sportovně,“ dodává.

Čtěte také

Zda parkující kamióny z dálnice D1 každý večer skutečně „zarovnají“ obce v okolí ukáže čas. První uzavírky začínají už příští týden ve čtvrtek.


Zvětšit mapu odstavných parkovišť u Pávova

autor: Michal Malý
Spustit audio