Víkendové zavření D1 ušetří při modernizaci skoro půl miliónu korun

3. červen 2013

První kritické okamžiky čekají řidiče tento týden kvůli modernizaci na dálnici D1. Se zdržením by měli počítat všichni, kteří se o víkendu chystají na naši nejstarší dálnici. A to nejen proto, že ze soboty na neděli bude dvacet kilometrů před Jihlavou neprůjezdných.

Řidiči se musí připravit i na další nástrahy. Především se od pátečního večera až do příští středy bude jezdit jen jedním jízdním pruhem, a to ve směru do Brna mezi 105. a 108. kilometrem, takže se dají čekat kolony. Ale bohužel možná i nehody. Ve tříkilometrové uzavírce kvůli rozebírání mostu se bude na co dívat a určitě se najdou řidiči, co podlehnou a budou sledovat více dělníky než cestu před sebou.

Čtěte také

„Mám z toho taky velkou obavu, protože v případě, pokud si jeden řidič přibrzďuje, aby si například něco vyfotil – vnímáme, že to může být do určité míry unikátní záležitostí – druhý řidič může spěchat a nemusí si všimnout, že se snižuje rychlost a může z toho být problém,“ poodhaluje největší neznámou chystané náročné uzavírky ředitel závodu Prahy Jan Kroupa, který má na Ředitelství silnic a dálnic modernizaci D1 na starosti.

Na druhou stranu, díky rozhodnutí rozebrat most během jediné noci a ne postupně, se zkrátí utrpení řidičů prakticky na třetinu původně plánované doby. A dokonce se ušetří skoro půl miliónu korun.

„Zhotovitel nabídl slevu 442 tisíc korun. Tímto snášením mostů bychom měli na stavbě uspořit dohromady 14 dnů. ŘSD má stále teoretickou možnost udělat ještě jednu polovinu vozovky v tomto roce,“ říká Jan Kroupa. Tak se nabízí otázka, proč se s touto variantou nepočítalo hned, když je tak výhodná?

„Za každou cenu jsme se snažili zabránit objízdným trasám, pokud je stanovíme, znamená to, že je můžeme porušit těžkou nákladní dopravou, která tam bude projíždět,“ upozorňuje Jan Kroupa.

Čtěte také

Sdružení Colas a Porr, které modernizaci mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou provádí, se však zaručilo opravit případné škody, a tak i kraj Vysočina dal souhlas se zavřením dálnice ze soboty na neděli kvůli bourání mostů. Řidiči tak sjedou na 90. kilometru dálnice D1 a přes Humpolec, Havlíčkův Brod a Jihlavu se na 112. kilometru na dálnici vrátí. Pokud všechno proběhne o víkendu bez problémů, tak je pravděpodobné, že ještě do prázdnin se dočkáme opakování. I když v úseku Lhotka – Velká Bíteš se budou rozebírat tři mosty, měla by stačit opět jen jedna víkendová noc.

„Hodně o tom diskutujeme, je to samozřejmě opětovně záležitost jak financí, tak objízdných tras. Pokud najdeme shodu, bylo by to možné v červnu,“ říká Jan Kroupa.

autor: evk
Spustit audio