Dítě můžete zabít i na pár metrech

9. září 2010

V uplynulém týdnu se v naší internetové anketní otázce čtvrtina z vás přiznala, že nemá-li po ruce autosedačku, převeze své dítě prostě bez ní. V okolí domova, například jen do školy, tak udělá každý desátý a drtivá většina si přepravu dítěte bez sedačky ani představit neumí.

„Maximálně když jsem popojížděla v naší ulici o pár domů vedle.“
„Mám v autě dvě autosedačky a používám je vždy, i když jedu například jen padesát metrů na nákup.“
„Většinou ho vozíme v autosedačce, ale když jedeme v jiném autě, tak ji nemáme a nedá se nic dělat.“
„Říká se, že náhoda je blbec, a já tomuto přísloví věřím. Proto ji používám v 99 procentech případů. Pokud autosedačku v autě nemám a potřebuji děti převézt, alespoň je připoutám bezpečnostními pásy,“ říkají ženy, které - přiznejme si to, pánové - slyší na bezpečnost dětí víc než my.

Nejčastěji vozíme děti bez sedaček právě kvůli tomu, že je prostě nemáme po ruce, jak dokazují výmluvy, s nimiž se setkává policista Josef Týl. „Sedačka je v druhém autě nebo kvůli zpoždění nebyl čas dítě připoutat. Pospíchání se však bohužel nemusí vyplatit, takže raději buď přesedněte do druhého auta, nebo přeneste autosedačky.“

Bez odpovídající autosedačky riskujeme, a to i na pouhých pár stech metrech. Drtivá většina nehod se totiž stává právě v okolí našeho domova. Nezodpovědní rodiče by si tak měli povinně prohlédnout minimálně záběry z crashtestů s dětskými figurínami, ne-li o něco drsnější záběry.

„Máme natočeny crashtesty, kdy je simulována srážka v městském provozu. Pokud dítě není připoutáno ani nesedí v dětské sedačce, nárazy končí většinou hodně špatně. Připoutané dítě sedící bez autosedačky také není dobré řešení, protože dítě není dospělý člověk, a proto není v ideální pozici vzhledem k bezpečnostnímu pásu. Dětské sedačky mají tu výhodu, že jsou rozděleny do kategorií podle váhy a výšky dítěte,“ říká Martin Fedor, který má v tuzemské automobilce Škoda Auto na starosti originální příslušenství, a tedy i atesty odpovídajících sedaček.

Obecně je velmi důležité, aby sedačka v autě správně seděla. Po této stránce lze z hlediska uživatele rozlišit tři kategorie: sedačky, které kupujeme na tržištích, ve specializovaných obchodech nebo které dodávají samotné automobilky. „Všechny sedačky by měly být testovány a homologovány pro provoz v autě. Nicméně pouze originál zajistí, že dětskou autosedačku použijete bez problémů v tom autě, ve kterém potřebujete. Často se stává, že univerzální dětské sedačky nejdou v určitém typu vozu použít nebo že dítě nemá už tak velký komfort pro nohy, protože sedačka je daleko větší.“

Na krátkých cestách často podceňujeme především to, že sedačka musí být v autě pevně připevněna, tedy správně sedět. To samé však platí o dítěti. „Přetížení při nárazu se může pohybovat někde kolem 10 až 20 G, což je obrovská síla. V případě, že popruhy nebudou dobře sedět nebo při bočním nárazu, když je ochranný límec kolem hlavy dítěte nedostatečný, může dojít k nárazu do bočního okna. A to může mít tragické následky.“

Sedmileté dítě tak při nárazu může bez problémů vážit i 500 kilogramů, tedy půl tuny! Nezapomínejte proto, že ušetřená minuta při umisťování dítěte do autosedačky v ranním shonu se může během jediného okamžiku změnit v nekonečnou noční můru.

autor: pgj
Spustit audio