Baterii nechte před cestou zkontrolovat a dobít

6. únor 2012

Po mrazivém víkendu se dnes ráno tvořily v prodejnách autobaterií fronty. Někde to připomínalo situaci v pneuservisech, když napadne první sníh. Pokud plánujete delší cestu, určitě byste se do takové fronty měli také postavit. Vyhnete se tak tomu, že o zimní dovolené budete shánět servis třeba někde v zahraničí.

Auto nestartuje, motor špatně točí, nebo dlouho to chytá. Tohle slýchá v posledních dnech několikrát denně od svých zákazníků Josef Dobruský z firmy AutoPrim. „Baterie jsou většinou bezúdržbové, takže se nedá ani doplnit destilovaná voda, aby se mohly dobít. V takovýchto silných mrazech odcházejí, protože hustota elektrolytu není dostatečná a baterie v podstatě zamrzne.“

Pokud tedy máte moderní bezúdržbový akumulátor, musíte nechat stav baterie zkontrolovat v servisu. „Test akumulátoru stojí 49 korun. Majitel potom bude vědět, zda jeho baterie vydrží i v zátěži, tedy nejenže si pustí rádio, ale také nastartuje,“ dodává ředitel firmy AutoPrim Petr Šotola.

Pokud v testu akumulátor neobstojí, nevyhnete se pořízení nové baterie, pokud chcete mít jistotu, že nebudete jednoho dne marně točit klíčkem bez jakékoliv reakce startéru. Zajímavé je, že v severských zemích tyto problémy tak často nemají, přestože tam panují teploty hluboko pod bodem mrazu.

„Čeští řidiči to nechávají na poslední chvíli, kdy už je většinou pozdě,“ dodává Josef Dobruský. Kontrolu baterie byste proto neměli odkládat. Pokud je stav baterie dobrý a je vybitá třeba jen proto, že jste dlouho nejezdili, nebo kvůli tomu, že jezdíte jen na krátké vzdálenosti, můžete ji vyjmout a připojit doma na autonabíječku.

„Baterii můžete zničit, pokud otočíte póly. Jinak vpouštěný proud by měl být maximálně desetina kapacity baterie,“ říká autoelektrikář Pavel Kubík. Když má akumulátor kapacitu 44 Ampér hodiny, nabíjejte proudem maximálně 4,4 ampér. Elektronika vozu by neměla mít problém s tím, že byla nějaký čas bez proudu. Počítejte však s tím, že se vám vymaže veškeré nastavení autorádia, informace, které jste nastavili do palubního počítače, a hodiny.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio