Někde kupujete dálniční známku, jinde platíte poplatky

22. srpen 2012

Auto zcestovalého řidiče, který si rád nechává suvenýry na památku, poznáte velmi jednoduše. Přední sklo jeho vozu je jako plakátovací plocha plná dálničních známek z nejrůznějších zemí. Pokud patříte mezi sběratele těchto suvenýrů, asi vás moc nepotěší země, kde nálepky nemají. Za dálnice se totiž platí různými způsoby.

Dálniční nálepkou si vyzdobíte sklo kromě České republiky také na Slovensku, v Rakousku, Švýcarsku, Slovinsku a Bulharsku. „V Rakousku nebo Švýcarsku se vám může stát, že i po zakoupení dálniční známky budete muset zaplatit další poplatky.

Například ve Švýcarsku se platí za průjezd tunelu Great St. Bernard a některých průsmyků a v Rakousku se také platí za průjezd některými průsmyky či tunely. Ty jsou však umístěny na dálnicích, takže se jim nevyhnete, protože přijedete k mýtné bráně,“ říká Filip Hoffmann z Ústředního automotoklubu České republiky.

Před lety album na čelním skle doplňovalo ještě Maďarsko. To se však, právě proto, aby řidiči neměli celé sklo polepené, rozhodlo zavést elektronický systém. Na dálnici vás kontrolují kamery, které mají přístup do centrální databáze registračních značek, za které řidiči mýtné zaplatili. V případě silniční kontroly však musíte předložit paragon, který jste dostali při zaplacení poplatku.

Stejné je to i v Rumunsku. „Ústřižek o zaplacení silničního poplatku si určitě ponechejte až do té doby, než opustíte území Rumunska, protože kontroly mohou probíhat i zpětně, a to až s odstupem dvou tří týdnů,“ upozorňuje Filip Hoffmann z ÚAMK.

Zpoplatněné silnice bývají jasně označeny

V Rumunsku se musí platit i za silnice prvních tříd, takže takzvanou Rovinětu si musíte pořídit v každém případě. V ostatních zemích bývají zpoplatněné silnice jasně označené, nemělo by se proto stát, že vjedete tam, kam bez poplatku nesmíte. Ovšem jsme jen lidé a ti se někdy pletou.

„V Itálii nebo Francii se tohoto obávat nemusíte, protože abyste mohli pokračovat dále v jízdě, musíte projet mýtnou branou a zaplatit poplatek,“ dodává řidič autobusu Petr Menčl, který má projetou celou Evropu.

Mýtné na mýtnicích, které u nás známe už jen z historie, se platí také ve Španělsku nebo v Chorvatsku. Někde se platí při nájezdu, ale třeba v Itálii, až na výjimky, a také ve Francii se platí při sjezdu – podle ujeté vzdálenosti. Tu prokazujete lístkem, který jste si vyzvedli při nájezdu.

Upozorňujeme, že na řadě míst se nevyplácí objíždět placené úseky po vedlejších silnicích. Například ve Slovinsku čekají na takových trasách policisté, kteří vám důkladnou kontrolou objíždění dálnic velmi znepříjemní.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio