Dakarský deník 2 – kdy vlastně startuje rallye Dakar?

1. leden 2011

Pokud se budeme držet protokolu, 33. ročník rallye Dakar dnes ve 14 hodin argentinského času, tedy v 18 hodin našeho, odstartuje z Buenos Aires. Kdybyste se však zeptali samotných závodníků, kdy pro ně opravdu začíná slavný Dakar, nejspíš byste dostali různé odpovědi.

Slavnostní start není nic jiného než oficialita a show pro fanoušky, kameramany a fotografy. Po té chvilce slávy čeká soutěžící už jen večerní přejezd z Buenos Aires do Victorie vzdálené 377 kilometrů. První měřené kilometry si odkroutí až v neděli, a to je pro většinu startovního pole ten skutečný start rallye Dakar, i když už budou v tu chvíli mít za sebou skoro pět set kilometrů ze třináctidenní pouti dlouhé ještě o devět tisíc kilometrů víc.

Pro některé závodníky je naopak začátkem soutěže okamžik, kdy zaparkují po administrativních a technických přejímkách svůj stroj na uzavřeném parkovišti a mají čistou hlavu. Jejich start na slavném motoristickém maratónu už nemůže nic ohrozit. Tady stroje odpočívají bez přístupu svých majitelů až do okamžiku přejezdu na dnešní ceremoniál.

Už teď je jasné, že startovní pole 33. ročníku bude bohatší než loni, což může být dalším důkazem, že ekonomická krize opravdu polevuje – opět přibyli sponzoři dakarských týmů. Těch českých však naopak v porovnání s posledním ročníkem ubylo. Místo loňských rekordních sedmnácti našich strojů jich na startu bude o pět méně. Do boje vyrazí dvě motorky, dvě čtyřkolky, tři osobní auta a opět nejvíc kamiónů – celkem pět.

Doufejme, že jich do cíle v Buenos Aires tentokrát přijede víc než loni, kdy se v argentinském hlavním městě ukázalo jen sedm českých statečných, tedy ani ne polovina. Držme jim společně palce.

autor: jař
Spustit audio