Dakarské celebrity: skokan na lyžích Adam Malysz

6. leden 2013

Rallye Dakar a s ní spojený zájem médií každoročně přitahuje i prominentní účastníky. Dakarského prachu se už nadýchal třeba bývalý belgický fotbalový brankář Jean-Marie Pfaff jako spolujezdec v závodním kamiónu. Velký rozruch kdysi způsobil svou účastí Mark Thacher, syn britské předsedkyně vlády, který se na několik dní v Sahaře ztratil.

Na startu Dakaru se objevil i monacký princ Albert a jeho sestra Caroline v roce 1985 a loni poprvé okusil dakarský chlebíček bývalý vynikající skokan na lyžích Polák Adam Malysz.

Když jsem se loni v cíli Dakaru jednoho z nejznámějších Poláků zeptal na nejtěžší moment na trati, bylo mi z jeho odpovědi jasné, že se za rok na start určitě postaví znovu.

„Takové momenty také byly. Všechny se staly na trati, ale když potom člověk přijede do bivaku, všechno to z něj spadne a chce znovu závodit. Je to jako nějaká nemoc. Má toho sice plné zuby, ale chce jet dál,“ řekl našemu reportérovi v rozhovoru na konci loňského ročníku.

Jeden z nejúspěšnějších skokanů všech dob

Bývalý polský skokan na lyžích Adam Malysz přezdívaný „Orel z Visly“ je usměvavý, drobný a poměrně nenápadný chlapík. Také díky kšiltovce, která mu skoro zakrývá oči. Ani byste neřekli, že proti vám stojí jeden z nejúspěšnějších skokanů všech dob. Vyhrát dokázal 39 závodů světového poháru a čtyřikrát celý světový pohár. Lepší bilancí vítězných závodů se může pochlubit jen legendární Fin Mati Nykänen.

Je mistrem světa i olympijským medailistou. Na nic si ale nehraje. Má rád adrenalin, proto si vybral rallye Dakar. Při jeho loňské první účasti mu doma drželi palce manželka a dcera. On sám na trati statečně bojoval s obrovským množstvím kilometrů a rostoucí únavou. Co pro něj bylo na jeho prvním Dakaru nejtěžší?

„Hlavně délka závodu, 14 dní je prostě moc. Těžký je také kvůli vysokým denním teplotám. Zažili jsme dokonce 56stupňová vedra a to už bylo velmi náročné,“ popisuje.

Nemám rád zimu, ale teplo

Zajímavé je, že stejně jako lyžař Luc Alphand si i Adam Malysz vybral rallye, která se jede v extrémním vedru, přestože se oba proslavili na sněhu. Přiznám se, že jeho odpověď na tenhle paradox mě uzemnila.

„Mám rád slunce, naopak zimu moc nemusím. Když jsem skákal na lyžích, byl jsme rád, že jsme z vyhřáté šatny šli na můstek až před skokem a hned po něm jsme se do ní zase vrátili. Když je venku teplo, je to lepší,“ uzavírá Adam Malysz.

autor: jař
Spustit audio