Dakarský deník 3 - nepřítel útočí ze vzduchu

7. leden 2013

Rallye Dakar v Jižní Americe má za sebou dvě peruánské etapy. Zdejší písečné duny daly některým soutěžícím zabrat, ale vesměs všichni nadávají na tichého nepřítele ve vzduchu – na poletující prach. Vítr ve zdejší poušti totiž neustále zvedá ze země jemný písečný pudr, který vlétává do očí, jídla a dokonce se skrze celty dostane i dovnitř do stanů.

Bivak v peruánském Piscu je typický tím, že tu neustále víří prach a písek. Je to podobné třeba Mauritánii, kterou David Pabiška, český motorkář a několikanásobný účastník rallye Dakar, zná. Je to tak nepříjemné, že i v bivaku nosí brýle, které normálně používá jen na jízdu na motorce.

„Brýle jsou tu opravdu velkým pomocníkem. Dokonce za mnou chodí i mechanici a ptají se, jestli bych neměl nějaké staré i pro ně. Celý den se v tom prostě dělat nedá,“ říká Pabiška.

Jídlo plné písku. Jak si člověk pochutná? „Samozřejmě po chvíli to začne trochu skřípat, ale s tím se počítá, k Dakaru to patří a každý tomu čelí, jak sám umí.“

S dovolením si půjčím vaše brýle, které jsou zavěšeny na řídítkách motorky. Je kolem páté hodiny odpoledne a moc čisté zrovna nejsou. „To je výsledek toho, když je tu necháte chvíli ležet.“

Teď mě napadlo, že by se mi také nějaké ty staré brýle hodily. „Zastavte se u mě v bivaku a já pro vás nějaké vyhrabu,“ uzavírá s úsměvem na rtech David Pabiška.

autor: jař
Spustit audio