Nejvyšší čas na změnu pojišťovny

18. listopad 2009

Patříte k těm, kteří mají smlouvu s pojišťovnou o povinném ručení uzavřenu k 1. lednu? Zároveň jste však dostali lepší nabídku a chcete přejít jinam? Máte nejvyšší čas smlouvu vypovědět! Jedná se dokonce o pouhé hodiny.

Abyste dodrželi šestitýdenní výpovědní lhůtu, kterou pro tyto případy stanovuje zákon, musíte smlouvu vypovědět do 19. listopadu. Právě za šest týdnů je tu totiž nový rok. Pavel Ronovský ze společnosti Toppojištění.cz vysvětluje, proč je výpovědní lhůta tak dlouhá: "Důvodem jsou administrativní úkony. V pojišťovně musí proběhnout ukončení smlouvy, pojišťovna to následně musí nahlásit do centrální databáze České kanceláře pojistitelů. Tam se zároveň dávají veškeré škodní průběhy, takže dnes mají všechny pojišťovny centrální přístup do škodních průběhů všech motoristů v České republice. Zároveň je to lhůta, ve které musí pojišťovna vystavit stálé potvrzení o bonusu, tedy bezeškodním průběhu dosavadního pojištění."

Bonus si v případě výpovědi smlouvy totiž přenášíte s sebou. Pojišťovny se pochopitelně předhánějí i v tomto směru, proto je klidně možné, že za vaše roky bez nehody dostanete jinde ještě větší slevu, než právě máte.

"Některé pojišťovny letos začaly s takzvaným kopírováním bonusů. To je možnost uplatnit nejvyšší bonus na další vozidlo, které majitel vlastní, popřípadě která jsou ve vlastnictví jeho rodiny," vysvětluje Pavel Ronovský.

To pochopitelně může znamenat značnou finanční úsporu. 50procentní bonusy jsou totiž na trhu standardem.

"Existuje několik pojišťoven s vyšší hranicí bonusu, až 60 procent. Při kombinaci s dalšími obchodními nebo speciálními slevami mohou řidiči v sazbách za příští rok ušetřit až 70 procent," uvádí Pavel Ronovský.

Pokud chcete ušetřit, ale zároveň nepřijít třeba o asistenční služby nebo vyšší pojistné limity, porovnejte nabídku své pojišťovny s konkurencí. Ideální jsou pro tyto případy nezávislé internetové srovnávače (Seznam.cz, Google.cz atd). Pro případ, že byste objevili zajímavou nabídku, ale váš výroční den nepřipadá na 1. leden, takže takzvaná výroční výpověď pro vás teď není aktuální, dodáme závěrem všechny možné důvody výpovědi.

"Důvod pro ukončení smlouvy je prodej nebo změna vlastníka vozidla. V tomto roce došlo k odchodu jedné pojišťovny, která převádí kmen na jinou, a to je také důvod pro klienty pro změnu pojišťovny. Zároveň lze od smlouvy odstoupit do 30 dnů od ohlášení změny sazeb neboli zvýšení pojistného," doplňuje Pavel Ronovský.

Smlouvu je možné vypovědět také do tří měsíců od pojistné události, a to i v případě, že pojišťovna své závazky řádně splnila. Dva měsíce máte na výpověď i po uzavření nové smlouvy.

autor: pek
Spustit audio