Delší cesta autem chce přípravu

29. červen 2010

Auto je nejpohodlnější dopravní prostředek. Zvláště pokud jedeme na rodinnou dovolenou. Můžeme do něj dát vše, co potřebujeme - častokrát i mnohem víc. Během cesty si zastavíme, kde chceme, takže jsme vlastně svobodní. Jenže chce to dobrou přípravu, aby nás na cestě nic nepřekvapilo. Samotnou přípravu na delší cestu bychom mohli rozdělit do tří skupin: auto, trasa a samozřejmě řidič s posádkou.

Svým způsobem je nejjednodušší příprava trasy. Stačí si na chvíli sednout k internetu, kde jednoduše zjistíte nejlepší trasu, které silnice jsou zpoplatněné a také, jak se liší pravidla silničního provozu. Pro cestu po Evropě stačí naše řidičské průkazy s logem Evropské unie, ale může se stát, že v půjčovnách po vás budou chtít mezinárodní řidičský průkaz. Nutná je také zelená karta potvrzující povinné ručení.

„V případě jízdy cizím vozidlem je doporučeno mít potvrzení o vlastnictví vozidla, aby se řidič zbytečně nedostal do potíží s prokazováním vztahu k vozidlu,“ doporučuje ředitel dopravní police Leoš Tržil a zároveň upozorňuje na nutnost správného vzoru mezinárodního označení auta, tedy že je z České republiky. „Zaznamenali jsme řadu případů, kdy si český řidič stěžoval na nekorektní postup. Upozorňuji, že na základě mezinárodní úmluvy jsou striktně stanoveny rozměry a provedení mezinárodního označení.“

Na dovolenou bychom měli odjíždět autem, které je ve výborném technickém stavu. Někdy je lepší nechat si ho před cestou prohlédnout v servisu, zvlášť pokud se blíží čas výměny brzdové kapaliny. Doplnění provozních kapalin by mělo být samozřejmostí a neuškodí prověřit stav stěračů, protože je zbytečné je komplikovaně shánět v cizině. Povinnou výbavu je vhodné doplnit minimálně o reflexní vestu, která je v mnoha zemích povinná, a neuškodí přidat i věci, které by se mohly hodit - baterku, lano a třeba rukavice. Důležité je také správně nahustit pneumatiky a to za studena.

„Podle zatížení vozidla je výrobcem stanoveno, jak má být pneumatika na dané nápravě nahuštěna. Kromě zvýšení spotřeby paliva - uvádí se až 1 litr na 100 km - mají podhuštěné pneumatiky vliv i na bezpečnost silničního provozu. Například mohou samovolně prasknout,“ upozorňuje Miroslav Lhoták ze společnosti DEKRA Automobil. Nezapomeňte zkontrolovat také rezervu.

Jak se připravit na samotnou cestu? Řidič by měl být odpočatý - vyrazit do Chorvatska navečer po celodenním pracovním shonu je téměř záruka problémů za volantem. I proto jsou velmi důležité přestávky po dvou nebo třech hodinách jízdy.

Káva za jízdy, otevřené okno, hlasitá hudba únavu skutečně neodstraní, naopak ji ještě víc prohlubuje. Vhodnější je opravdu na chvíli zastavit a třeba si zacvičit.“ Jak dále doporučuje Zuzana Ambrožová z BESIP, myslet bychom měli i na posádku, přesněji na děti v autosedačkách na zadním sedadle. Pokud je to dlouhá cesta, musíte dítě nějak zabavit. Také nezapomeňte připravit jídlo a pití na cestu, vhodné jsou lehké pokrmy.“

Také je důležité domluvit se na tom, co budete v autě poslouchat - pokud tedy nedáte přednost vzájemné komunikaci. Rozhodující slovo by měl mít řidič, protože jeho vnitřní klid je pro bezpečnou cestu nejdůležitější.

autor: evk
Spustit audio