Lehké jídlo znamená lepší reakce

9. červenec 2010

Hranolky s tatarskou omáčkou, hamburgery, bagety anebo vlastní řízky - to je velmi obvyklé menu našich rodin při delších cestách autem. Většinou jen tak něco sníme a nepřemýšlíme nad tím, jestli je právě to vhodné jídlo na delší cestu autem. Hlavně, že nám chutná. Jenže jídlo a pití může výrazně ovlivnit pohodu a tím i správnou reakci řidiče.

Existuje dokonce i vědecká studie, podle které by řidiči měli na hranolky s majonézou okamžitě zapomenout. „Pro oběd to není vhodný typ stravy nejen proto, že obsahují velké množství tuku. Podle jedné studie bylo dokonce prokázáno, že právě pokrmy typu fast food ovlivňují chování řidiče, působí na jeho smysly a mohou vést k podrážděnosti, popudlivosti nebo i ke zvyšování rychlosti jízdy,“ přibližuje odbornice na zdravou výživu Jitka Tomešová.

Vyhýbat bychom se měli nejen smaženým potravinám, ale také třeba omáčkám s knedlíky. „Vhodnější jsou lehčí, svěží jídla jako ryby nebo drůbež doplněné o čerstvou zeleninu. Opravdu je dobré udělat si víc času na jídlo, zastavit se třeba v restauraci nebo v motorestu a jídlo si v klidu vychutnat.“

A to nejen kvůli gurmánskému zážitku, ale především proto, že bezprostředně po jídle dochází k určitému útlumu. Člověk je kupodivu unavený. „Jakmile se člověk nají, krev z organismu se stahuje k trávicímu traktu, aby mohl intenzivněji fungovat. To zapříčiňuje odkrvení mozku a snížení soustředěnosti,“ vysvětluje Tamara Starnovská, nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči.

Do podobného stavu se dostává i člověk hladový, i když se to zpočátku projevuje spíš agresivnější jízdou. Potom ovšem začíná docházet ke snížení hladiny cukru a řidič se opět dostává do stádia utlumenosti.

Vhodný nápoj pro řidiče, pro mnohé bohužel, není sladká limonáda. „Sladký nápoj nezažene pocit žízně. Ideální variantou je střídat dva druhy nápojů. Pokud jedete déle, je dobré se několikrát napít slazeného nápoje a mezitím popíjet neslazený nápoj, který doplňuje tekutiny a zahání žízeň.“

Takže nejlepší je voda, džus nebo minerálky. Rozhodně nepomáhají energetické nápoje, které stejně jako káva působí jen krátkodobě a navíc močopudně.

„Následuje po něm útlum, který je větší než ten, který byl důvodem pro vypití kávy nebo energetického nápoje s obsahem kofeinu,“ přibližuje Tamara Starnovská.

A co si vzít do auta jako nezbytnou svačinu? Určitě ne řízky, ale raději housku s margarínem, plátkovým sýrem a k tomu třeba papriku nebo jablko.

autor: evk
Spustit audio