Pozor, ze střech padá sníh a led

11. leden 2011

Zatímco loni jsme se touto dobou potýkali s následky vydatného sněžení, letos už je za námi – i když samozřejmě může ještě přijít. V těchto dnech však, coby motoristé, musíme řešit jiné problémy. Tající sníh odkryl díry v silnicích, ranní ledovka komplikuje jízdu i chůzi a navíc hrozí, že na naše zaparkovaná auta spadne ze střechy tající sníh nebo rampouch.

Kdo nám v těchto případech nahradí případnou škodu? Pokud jde o škody vzniklé vinou ledovky nebo označeného výtluku na silnici, máme většinou smůlu, protože, řečeno právnickou terminologií, nepřizpůsobili jsme jízdu stavu a povaze vozovky. Proto není možné po nikom vymáhat náhradu škody. Od nenadálých výdajů za opravu auta nás tak může zachránit jen havarijní pojištění. Ovšem v případě poškození auta sněhem nebo rampouchem, které spadly ze střechy domu, můžeme zaplacení škody vymáhat na jeho majiteli.

„Majitel nemovitosti může být pro tyto vzniklé škody pojištěn takzvaným odpovědnostním pojištěním a potom se škoda majiteli poškozeného auta vyplatí z tohoto pojištění. Jestliže pojištěn není, motoristovi nezbývá nic jiného než se s majitelem nemovitosti domluvit na náhradě škody,“ informuje Tomáš Zavoral z České pojišťovny.

Odpovědnost je v tomto případě na majiteli nemovitosti. Pokud ten však prostor před domem nějakým způsobem označí, třeba páskou, a dá tam upozornění na padající sníh nebo led, pak případnou škodu platit nemusí.

„Pokud prokáže, že podle příslušných právních předpisů za škodu neodpovídá, škodu hradit nebude. Jsem přesvědčen, že k tomu stačí například označení místa tabulkou ‚Pozor, padá sníh‘ a zamezení vjezdu vozidel,“ vysvětluje Pavel Novotný z pojišťovny Allianz. Na řadu tedy přichází už zmíněná havarijní pojistka, kdy stačí zavolat do své pojišťovny a domluvit se na dalším postupu.

Co ale dělat v případě, kdy je auto tajícím sněhem poškozeno nečekaně? „Musíte prokázat, že se škoda opravdu stala na konkrétním místě, takže je nutné místo dobře zdokumentovat. Ideální je zajistit si svědky, případně strážníka městské policie a škodnou událost s ním sepsat. Potom se s důkazy můžete obrátit na majitele nemovitosti,“ nabízí nejjednodušší postup Milana Káňa z pojišťovny Kooperativa.

Zjistit vlastníka není nic komplikovaného. Jednak je na internetu dostupný výpis z katastru nemovitostí nebo existuje ještě jednodušší varianta – podívat se na štítek u domovních dveří nebo se zeptat některého z nájemníků. Tomáš Zavoral ještě upozorňuje na další „maličkosti“, které nám usnadní vymáhání škody. „Napište si, kdy k tomu došlo, na jakém místě, za jakých okolností, vyfotografujte místo klidně i mobilním telefonem včetně zasypaného vozu. Nezapomeňte si zapsat kontaktní informace na případné svědky, které by mohla chtít pojišťovna posléze kontaktovat.“

I když se rozhodnete pro rychlé řešení a necháte si škodu zaplatit z havarijní pojistky, můžete následně vymáhat na majiteli nemovitosti částku, kterou jste platili jako spoluúčast. A ještě jedna dobrá zpráva, díky konkurenčnímu boji totiž i povinné ručení může krýt škody na vlastním autě. „Povinné ručení může být doplněno dalším připojištěním, které je určitým způsobem náhradou havarijního pojištění, nebo jeho součástí. V tomto případě je třeba se podívat do smlouvy a zjistit, jaké připojištění k povinnému ručení jste si sjednal,“ uzavírá Pavel Novotný.

Takže v případě škody na autě vinou jakéhokoliv problému je dobré prostudovat si všechny pojistné smlouvy, protože kdo si má pamatovat, co v nich vlastně je.

autor: evk
Spustit audio