Policie hon na pneumatiky nechystá

25. říjen 2011

Zimní pneumatiky s minimálně čtyřmilimetrovým vzorkem na všech čtyřech kolech budou muset mít řidiči na svých autech od 1. listopadu. Ovšem pouze za zimních podmínek anebo na silnici, kde je instalovaná značka Zimní výbava. Jak to budou policisté kontrolovat?

Chystají speciální akce na pneumatiky, nebo věří v zodpovědnost řidičů a pokuty přijdou pouze v případě problémů? Pravděpodobnější je druhá varianta – i ředitel služby dopravní policie věří, že za ta léta, kdy se o výhodách zimních pneumatik mluví, už motoristé vědí, že jsou v zimě skutečně výrazně bezpečnější, a automaticky přezouvají. „Když pozoruji mediální výstupy ohledně tématu zimního přezouvání, z výsledků vyplývá, že řada řidičů opravdu na zimní pneu přezouvá. Udělali jsme analýzu už v době, kdy se zvažovalo zavedení povinných zimních pneumatik, a ta ukázala, že to zasáhne velmi malé procento provozovatelů. Řidiči už opravdu vědí, že rozdíl mezi jízdou na zimních a letních pneu je obrovský,“ říká Leoš Tržil.

Policisté tedy žádné speciální akce na pneumatiky nechystají. „Platí to, co platilo i v předchozích letech v souvislosti s povinnou zimní výbavou. S klesající teplotou bude vzrůstat naše iniciativa. Samozřejmě při teplotách kolem 15 °C nás zimní pneumatiky nebudou zajímat, ale za zhoršených klimatických podmínek, kdy by jízda na letních pneumatikách mohla být problematická, se tomu budou policisté věnovat.“ Pokuta za jízdu s letními pneumatikami za zimního počasí může být až dva tisíce korun na místě, nebo se přestupek může projednat ve správním řízení, kde je nejvyšší sankce ještě o pětistovku vyšší, ale k tomu se ještě musí přičíst náklady na řízení.

Zákon přikazuje řidičům použít zimní pneumatiky na všechna čtyři kola, přičemž musejí mít hloubku dezénu minimálně čtyři milimetry. Jenže jak se to bude kontrolovat? „Běžné jsou dostupné hloubkoměry, které se normálně využívají, takže s tím nebude problém. Navíc se dají zakoupit v autopotřebách, takže řidič může za malou částku snadno získat přehled o stavu dezénu svých pneumatik.“

Povinné milimetry zaujaly i pana Tomáše Duba, který se nás prostřednictvím e-mailu zeptal, jak budou policisté hodnotit třímilimetrovou zimní pneumatiku. Doslova píše: Bude na řidiče pohlíženo, jako že měl pneumatiky sjeté, nebo jako kdyby měl pneumatiky letní, kde je minimálně hloubka vzorku 1,6 milimetru? „Hloubka dezénu nemění zimní pneumatiku v letní. Pokud tedy řidič bude mít zimní pneumatiky ve chvíli, kdy je bude počasí vyžadovat, musejí mít hloubku dezénu čtyři milimetry. Jinak se dopouští přestupku.“

K podezřelé dopravní nehodě raději zavolejte policii

Policisté budou stav pneumatik kontrolovat především při nehodách nebo problémech na zimní silnici. Ostatně i mnohé pojišťovny doporučují, že je lepší zavolat policii k nehodě a nespoléhat se na dohodu řidičů, když máte pocit, že se stala vinou letních pneumatik.

To může přidělat práci policistům především ve velkých městech, protože právě tam se stává hodně nehod bez zranění, tedy s možností domluvy řidičů. Například pražští dopravní policisté jsou na to připraveni. „Nikdo není natolik odborně vyškolen, aby mohl říct, že jsou venku podmínky, které vyžadují zimní obutí. Bude se vycházet z konkrétní situace. Pokud budeme přivoláni k dopravní nehodě, bude provedena fotodokumentace, jaké byly pneumatiky a jak vypadala vozovka. Každý má potom možnost zavolat si na hydrometeorologický ústav, kde mu bude sděleno, jaké počasí v době nehody bylo, ale policie zadokumentuje místo nehody v takovém stavu, v jakém ho našla,“ říká svého šéf pražských dopravních policistů Pavel Švrčula.

Podle policistů bychom zimní pneumatiky měli vnímat spíš jako preventivní prvek, protože díky nim je možné předejít mnoha zbytečným problémům na silnicích. „Myslím si, že není až tak nutné stále řešit represi, ale začít chápat zavedení zimních pneumatik jako ryze preventivní opatření s cílem snížit počet dopravních nehod, zmírnit následky nehod v zimním období a v neposlední řadě zlepšit průjezdnost komunikací,“ uzavírá Leoš Tržil.

autor: evk
Spustit audio