Cesty se po povodni musí zkontrolovat – až potom se tam vrátí auta

7. červen 2013

Ministerstvo dopravy by dnes odpoledne mělo představit systém, jak si co nejjednodušeji zažádat o peníze na odstranění škod na tratích a cestách. Na mnoha místech už silnice, které ještě včera byly pod vodou, začínají vysychat. Přesto bude ještě pár hodin - někde i dní - trvat, než se na ně pustí auta. Jak jsme se přesvědčili v jedné z pražských ulic, před zprovozněním je nutné silnici dobře zkontrolovat.

Papírenskou ulici v pražských Dejvicích ještě před pár dny ukrývala Vltava, teď už voda opadla, jsou tady vidět tu a tam nánosy bahna. Přesto auta do této ulice ještě nesmí.

„Tady jsme na dlážděném úseku. Když docházelo k zaplavování, vozovka se zvedla a znovu si sedla. Mohlo dojít k vyplavení nějakých drobných částí z konstrukce vozovky a z podloží a teď, po opadnutí vody, je vidět, že se tu objevují větší propady, než byly původně. Pod nimi můžou být dutiny,“ vysvětluje Jitka Pohutková, ředitelka oblastní správy technické správy komunikací, proč právě teď tady probíhá speciální měření silnice.

Čtěte také

„Toto je georadar – zařízení, které posílá elektromagnetické pulsy do prostředí. Když je v prostředí nějaká změna, část energie se vrací zpátky a my registrujeme odezvu. Určíme hloubku. Například zde nás zajímá výskyt dutin pod vozovkou. Změříme to a potom se to vyhodnocuje na počítači. Takže toto je pouze sběr dat. Říkáme tomu kočárek nebo také kačenka. Přístroji ani nevadí, když jede po vrstvě bláta, to vadí pouze mně – podkluzují mi podrážky.“

„Dostali jsme zadaných 260 metrů. Měření potom trvá zhruba přes dvě hodiny. Potom se to přes noc vyhodnocuje. Po Praze jsme asi 4 měřící skupiny a v době, kdy počítač vyhodnocuje údaje, už zase měříme jiné úseky.“

Měřením se zjistí, kdy se na silnici vrátí doprava

V Praze bylo kvůli povodním uzavřeno přes 60 ulic a všechny, které byly pod vodou, budou podrobeny tomuto speciálnímu měření. Takže už teď se ví, že například Šárecké údolí zůstane uzavřeno nákladním autům.

„V určitých místech se nesmí zajíždět ke kraji – odstup od krajnice musí být řádově metr. Takže se v tuto chvíli zpracovává systém dopravy, který tam bude možný pustit. Rozhodně to nebudou nákladní vozidla, bude to pouze osobní doprava a MHD. Zatím je však místo stále uzavřené,“ popisuje Jitka Pohutková.

Také sem do Papírenské ulice se vozy dostanou až za několik dnů, protože je nutné ji opravit tak, aby byla bezpečná.

autor: evk
Spustit audio