GM představilo své interaktivní okénko

31. leden 2012

Vy, kteří jezdíte na dlouhé cesty s dětmi, víte, že to bývá velmi náročné. Jen výjimečně vydrží delší dobu v klidu. Po čase připoutané v sedačkách začínají zlobit, což pohodě v kabině přidá jen málokdy.

Řešení, jak tuto situaci řešit, je mnoho. Někdo hraje speciální hry, jiní poslouchají pohádky, další sledují filmy na DVD nebo hrají playstation. Koncern GM spojuje obě zmiňované varianty dohromady a vydává se cestou „interaktivního okénka“.

Zatím rozhodně nejde o sériový produkt spíš o prezentaci horké novinky, se kterou se chce tak trochu vytáhnou vývojové centrum značky GM v Izraeli.

„Celý tento vývoj je vlastně o obsahu: pokud nabídnete speciální technologie a nová rozhraní, jaký obsah budete moct cestujícím nabídnout? Technologie stále zrychlují a všechno se stále víc propojuje. Možnosti, které nabízejí naše řešení, jsou ohromné a jsme teď připraveni do zadních bočních oken zakomponovat řadu interaktivních řešení.

Znít to trochu moc technicky a vědecky, ale vezměte to takhle. Také si vaše děti rády malují na zamlžená skla? Přesně tohle nabízí vyvíjená technologie, podklad přitom nemusí být jen nudně šedý, jako to umí příroda. Barvu si můžete vybrat a pak už jen prstem čmárat po skle,“ říká vedoucí vývoje Omer Tsihomi.

„Další aplikace pracuje s takovou malou animovanou příšerkou, která spolu s vámi letí krajinou. Reaguje na pohyb vozu, takže když ten zpomaluje, zpomaluje i příšerka, navíc může mít s sebou různé kamarády. Myšlenka je taková, že aplikace, které budeme používat na bočních oknech, by měly mít stejné reakce jako auto.

Pokud jde o technologii samotnou, není to jen obrazovka, je to transparentní displej, přes který jde vidět ven. A právě to mu dává velké možnosti využití. Je velmi důležité zdůraznit, že obsah umí díky datům z GPS jednoznačně korespondovat s tím, co je za oknem,“ říká Thomas Seder, výzkumník GM z oddělení Human Interface Group.

Přes okénko budete moct psát okolním řidičům zprávy

„Budoucí využití nabídne propojení naprosto všech zařízení, která dnes v autě běžně používáme. Mohou to být navigace propojené s naučnými průvodci po okolí, které vycházejí nejen z dat v autě, ale také z propojení s webovými rozhraními. Je opravdu mnoho možností, jak s tímto chytrým oknem naložit.

Když to shrnu, tak řeknu rovnou, že moje generace objevovala svět jinými prostředky než přes displej na okně. Na druhou stranu doba je jiná a dnešním dětem přijde digitální svět naprosto samozřejmý, a my tedy vyvíjíme něco, co jim objevování i cestování usnadní,“ říká zhruba 55letý výzkumník.

„Když to celé hodně zjednodušíme, vyvíjená technologie je vlastně obřím průhledným dotykovým displejem, přes který je vidět na druhou stranu. Všechny obludky a příšerky, které na skle poletují, díky tomu vypadají, jako by byly v krajině. Od cestujících navíc přijímají nejrůznější pokyny.

Děti si mohou v případě zájmu pustit také třeba naučný film o oblasti, kterou se zrovna projíždí, a zároveň přes okno sledovat realitu. Velké možnosti bude mít tato technologie pochopitelně také s fenoménem zvaným sociální sítě a se sdílením hudby a videa. Displej na okně můžete také využít na psaní poznámek nebo vzkazů lidem na druhé straně.

Tohle je jen jedna z cest, jak kompletně přepracovat zážitek z cestování autem. Zároveň však říkám, že máme ještě mnoho dalších řešení, která přijdou společně s tím. Za úkol budou mít jediné, udělat cestování autem příjemnější,“ uzavírá Thomas Seder.

autor: pek
Spustit audio