Kontroverzní polské drama ve Varšavě zklamalo

18. duben 2014

Divadelní hře polského režiséra Jana Klaty se během prestižního festivalu Varšavská divadelní setkání dostalo nebývalé pozornosti ze strany veřejnosti. Nikoli však proto, že by představení bylo tak výjimečné a vynikající. Důvodem byl skandál, ke kterému došlo při uvedení hry v Krakově. Více v příspěvku naší spolupracovnice Dagmar Langové.

Není pochyb, že Jan Klata patří k nejvýznamnějším polským režisérům současnosti. Je proslulý tím, že se nebojí experimentovat a přicházet s neotřelými vizemi. Za svou kariéru tento 41letý režisér sklidil už zhruba dvacet divadelních cen. Svými představeními často šokuje. Stačí například připomenout jeho režii Shakespearovské klasiky Titus Andronicus, kterou zasadil do reálií novodobé Evropy s odkazem na polsko-německé vztahy. Německým hercům tehdy oblékl trička s fotografiemi vojáků Wehrmachtu. Římské „Ave“ se na jevišti neslo v duchu nacistického pozdravu a Poláci, coby Gótové, na sobě měli padělky z tržišť.

Varšavané byli ochotní sedět i na schodech

Nicméně hra Do Damašku, kterou loni Jan Klata uvedl v krakovském divadle, takové nadšení kritiků nesklidila. Většinou jí dali průměrné ohodnocení. Jak například napsal recenzent týdeníku Polityka, představení chyběla hloubka. Přesto zájem Varšavanů o zhlédnutí hry Do Damašku byl během nedávného divadelního festivalu obrovský. Média dokonce poznamenala, že by se představení muselo konat na stadiónu, aby se dostaly lístky na všechny. Varšavané byli ochotní sedět i na schodech, aby hru viděli. Byli zkrátka zvědaví, co tak skandálního se odehrává na jevišti, že se z hlediště krakovského divadla ozýval pískot.

O událostech, ke kterým došlo při představení v Krakově, informovala téměř všechna média. Režisér Jan Klata se tehdy nechal slyšet, že nešlo o spontánní protest, neboť několik osob v hledišti mělo s sebou píšťalky. Podle něj je erotická scéna, kvůli níž měli diváci protestovat, zahrána citlivě. A měl pravdu, Varšavané z divadla odcházeli zklamaní - žádného skandálu, žádné provokace se nedočkali. Těžko říct, jestli současná představení musejí provázet skandály, aby se divadla naplnila lidmi. Každopádně konzervativci, kteří se snažili uvedení hry narušit, svého nedocílili. Naopak, zajistili jinak průměrnému divadelnímu představení nadprůměrný zájem veřejnosti.

autoři: Dagmar Langová , Karel Kratochvíl
Spustit audio