Korben Dallas: Banská Bystrica

28. květen 2015

Bratislavská skupina Korben Dallas vstoupila na hudební scénu před pěti lety. V roce 2011 zaujala svým debutem Pekné cesty, které sestavila ze svých živých koncertních nahrávek.

Za druhé album Karnevalová vrana si z Radio_Head Awards 2013 odnesla 3 ceny. Byla vyhlášenou kapelou roku, píseň Otec nejlepším singlem a Karnevalová vrana nejlepším albem. Korben Dallas se rázem se vyhoupl mezi elitu slovenské alternativní hudební scény. Zaujal silnými texty, chytrou hudbou, nápaditými aranžemi, přesvědčivou interpretací a jedinečným zpěvem Juraje Benetina, který je majitelem tvárného drsného basbarytonu.

Nikoho nepřekvapí, že třetí album, Banská Bystrica, které skupina uvedla loni na podzim, bylo zvědavě očekáváno. Korben Dallas, hrající ve stabilním obsazení: Juraj Benetin – kytara, zpěv, Lukáš Fila – baskytara Ozo Guttler – bicí, perkuse, si k natáčení přizval stálého hosta skupiny kytaristu Luboslava Petrušku a zpěvačku Janu Kirschner. Jedním textem přispěla spisovatelka Monika Kompaníková. Autorem hudby je Juraj Benetin, většinu lyrických, intimně laděných textů o obyčejných prožitcích, neobyčejně sdělených, napsal Lukáš Fila.

03395287.jpeg

Skupina Korben Dallas loni koncertovala na mnoha prestižních českých i slovenských festivalech. Letošní festivalový maraton zahájí 4. června večer na festivalu Rock For People v Hradci Králové.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Pokusenia, Za sklom, Spolu.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio