Sledujte závěrečný díl seriálu o stavu českých kulturních periodik

30. září 2015

České kulturní časopisy jsou úzce spjaty s jednotlivými uměleckými oblastmi, v podstatě tvoří jejich integrální součást. A jelikož se ve většině případů jedná o tematicky vyhraněné časopisy, přirozeně jejich čtenářská obec není tak široká, jako tomu je v případě deníků zpravodajského charakteru.

Hudební, literární, divadelní a další časopisy byly a stále jsou psány a tištěny pro zájemce o umění a profesionály. Jsou nejen zdrojem informací, ale slouží také jako umělecká reflexe doby. Mezi nimi najdeme mladá periodika, která vznikla až po revoluci, jako třeba Taneční zóna založená v roce 1997, nebo naopak časopisy s dlouhou a kontinuální historií; takovým je časopis Loutkář vycházející od roku 1912, nebo Hudební rozhledy založené v roce 1948; ve stejném roce vznikl i časopis Film a doba. Málokdy se dnes setkáme s tím, že by vznikala nová tištěná kulturní periodika. Současná éra publikování o kultuře se řídí požadavky digitální doby.

Čtěte také: 1. díl O výtvarném umění2. díl O literatuře3. díl O divadle (tištěné)4. díl O divadle (on-line)5. díl O hudbě6. díl O filmu

Spustit audio