Výzkum omega 3 mastných kyselin a lidské zdraví

15. leden 2013

Zařadit do jídelníčku mořské ryby může mít na naše zdraví ještě příznivější účinky, než se zatím předpokládalo. Ukazují to výzkumy, o kterých informují dnešní minuty ze světa vědy.

Obezitu provází řada zdravotních komplikací – jedním z důležitých úkolů vědeckého výzkumu je tedy zjistit, jak těmto komplikacím zabránit nebo je alespoň omezit – a jak pomoci snížit obezitu samu.

Odborníci z Oddělení biologie tukové tkáně Fyziologického ústavu Akademie věd se v tomto ohledu zabývají mimo jiné příznivým působením tzv. omega 3 polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem, zkráceně omega 3 kyselin, což jsou lipidy, které v bohaté míře obsahují mořské ryby.

Jak vysvětluje doktor Jan Kopecký, snaží se v pokusech na myších zjistit, jakým způsobem tyto kyseliny působí a jak je co nejlépe využít ve prospěch lidského zdraví.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.