Zničené židovské památky severních Čech 1938–1989

24. leden 2013

V pražském Klementinu byla v úterý 22. ledna za účasti řady osobností českého společenského i politického života zahájena putovní výstava „Zničené židovské památky severních Čech 1938–1989“.

Rozsáhlý projekt připravilo ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze, Filozofickou fakultou Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze, Národní knihovnou, Národním památkovým ústavem a s dalšími institucemi občanské sdružení Společnost pro obnovu památek Úštěcka.

Jen málokdo dnes ví, že jenom v průběhu tak zvané „Křišťálové noci“ z 9. na 10. listopadu 1938 bylo na severu Čech zničeno 35 synagog a dalších 25 jich následovalo během samotného válečného období. Dalších sto synagog zmizelo z území celého státu v letech 1948 až 1989, třináct z nich z dnešního Ústeckého kraje. Ušetřeny nebyly ani židovské hřbitovy – těch od počátku druhé světové války do roku 1989 zaniklo na 70 ze čtyř set.

Na to, proč se občanské sdružení Společnost pro obnovu památek Úštěcka pustilo do tak rozsáhlého výstavního projektu, se Karel Oujezdský zeptal jeho předsedy a současně vedoucího autorského týmu výstavy – Tomáše Hlaváčka.

Výstavu, ke které byla vydána dvojjazyčná česko - německá publikace, můžete navštívit v budově Klementina na Starém Městě v Praze až do neděle 3. března.

Spustit audio