Výstava, která vás vrátí do doby bombiček a sifonů, rudých trenýrek a rumových pralinek

10. červenec 2016

Galerie Tančící dům se vrátila v čase do éry 70. a 80. let v Československu. Vystavuje reálné instalace panelákových bytů včetně spotřebičů a celkového bytového vybavení s designovými předměty denní potřeby. Další část expozice přístupné do 16. 10. je zaměřena na životní styl, módu, zájmy, trávení volného času.

V Tančícím domě jsou k vidění stovky, ne-li tisíce exponátů počínaje nábytkem, módou, výrobky, obaly, dokonce i celý obchod z let osmdesátých se podařilo kurátorkám zrekonstruovat. Jednou z nich je Naďa Klempířová: „Výstava vznikala částečně improvizací. Objížděli jsme sběratele, jeden nám dal kontakt na druhého. Nebylo výjimkou, že jsme v nějakém bazaru našli krásnou baterku a kvůli ní jsme se rozhodli sehnat stan. I takhle paradoxně tato výstava vznikala.“ Velká část je přitom zápůjčkou z Muzea města Ústí nad Labem, kde připravovali obdobnou expozici před dvěma lety.

03665113.jpeg

Na aktuální výstavě jsou tak k vidění produkty a originální obaly výrobků předních národních podniků, jako byly Seva, Kofola, Eta, Fatra, JAWA, Tesla a jiné. To vše doplněno audiovizuálními ukázkami, fotografiemi a kostýmy z filmů. Výstavou Retro 70. a 80. let provází animovaná postava pana Vajíčka, která oddělovala reklamní spoty v Československé televizi a dodnes funguje jako symbol tohoto období.

Čtěte také: Národní muzeum v retro stylu: módní kolekce, nablýskané motorky i stavebnice Merkur

Všechny vystavované předměty jsou (jako) nové

Na podobě výstavy spolupracovala také Jana Sommerová: „Chtěli jsme ji udělat pozitivní a příjemnou, ukázat artefakty, které nás bavily a které nás baví. Proto jsme zvolili film, ale i design a módu, která je nám velmi blízká. Výběr exponátů jsme si opravdu užili. Sama jsem byla překvapená z úspěchu výzvy Tančícího domu, který oslovil lidi, aby přinášeli vlastní předměty z této doby. Měly jsme trošku problém, že některé jimi dodané věci byly zničené nebo pro instalaci nevyužitelné. Exponáty, které vidíte, jsou čisté a zachovalé.“ Kurátorky totiž dbaly na to, aby vystavené produkty vypadaly jako nové a evokovaly dobu, kdy si je tak mohl člověk koupit.

03665106.jpeg

Nejoblíbenější částí expozice je pro Naďu Klempířovou kempink: „Líbí se mi ale také sbírka čokolád nebo výstava jabloneckého skla, to jsou věci, které mě opravdu oslovují.“ Jana Sommerová zase zastává názor, že dobu nejvíce určuje móda, ať už jsou to materiály, nebo styly. Kurátorkám se podařilo sehnat originály kostýmů některých popových hvězd, svůj oděv zapůjčila například Helena Vondráčková, k vidění jsou také unikátní kostýmy Karla Gotta, Libuše Šafránkové, Hany Zagorové nebo Dagmar Patrasové.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio