Centrum současného umění DOX bude bez dotace. Finanční podporu na další čtyři roky mu grantová komise Prahy nedoporučila

11. leden 2017

Grantová komise pražského magistrátu, a také magistrátní výbor pro kulturu, schválily návrhy jednoletých i víceletých grantů. Praha letos podpoří živé umění více než 333 miliony korun. Nejvíce financí poputuje do divadel, nejméně na literaturu. V oblasti výtvarného umění Praha v rámci čtyřletého grantu podpoří tři projekty z devíti.

Kvůli nízkému hodnocení grantové komise nedosáhne na víceletý grant ani například centrum současného umění DOX. To na roky 2018 až 2021 žádalo o roční podporu v průměrné výši 18 milionů korun, zatímco jeho roční náklady se pohybují okolo 45 milionů korun. Za dobu osmi let existence navštívilo DOX víc než 400 tisíc návštěvníků.

Jaká jsou hodnotící kritéria grantové komise a proč v nich DOX neobstál?„Nám jde primárně o podporu výstavních a galerijních aktivit, případně festivalů, které mají celorepublikový nebo mezinárodní přesah. Přihlížíme k historii projektu a také k tomu, jakým způsobem je zpracovaná žádost. Pomocným kritériem je ekonomická rozvaha. Na prvních zasedáních grantové komise se bavíme o jakémsi ´politickém zadání´. Nikoli ve smyslu, který projekt má být podpořen, ale jaké je kulturně politické směřování Prahy. To má být pro nás vodítkem. Takové kulturní koncepce se nám ze strany Prahy zatím nedostalo a přímá zadání ze strany vedení Prahy zase jako grantová komise nemůžeme akceptovat. Systém podpory umění v Praze by měl být dvojkolejný – politický a odborný. Ten politický znamená, že některé velké projekty by měly být kofinancovány a spoluzakládány hlavním městem Prahou. A tady také narážíme na některé nejasnosti v případě velkých výtvarných projektů.

Osobně si myslím, že jsou i takové, které by vůbec neměly procházet grantovým řízením. Tento problém, a nejen ve výtvarném umění, se týká celé České republiky. Narážím na určitou novou právní subjektivitu, kdy by kulturní instituce byly zakládány ve spolupráci města, Ministerstva kultury a nějakého soukromého neziskového subjektu,“ představil hodnotící kritéria i své stanovisko k nastavenému systému podpory projektů, kurátor a člen grantové komise Marek Pokorný.

03759881.jpeg

Podle něj hrálo určitou roli ve finálním bodovém ohodnocení kvalitativní zpracování žádosti o grant. „V tuto chvíli je pochybnost, jakým způsobem je zajištěna odbornost fungování instituce, zejména v oblasti náplně. Jsou to tedy pochybnosti o kvalitě projektům nikoli jejich zacílení,“ dodal Marek Pokorný.

Centru současného umění DOX skončí v závěru roku jeden víceletý grant Grantová komise navrhuje, aby si na rok 2018 centrum požádalo o grant jednoletý. Ředitel centra pro současné umění DOX, Leoš Válka, se nad hodnocením komise pozastavuje, zvláště nad zpochybněním odbornosti a kompetencí jeho zaměstnanců: „Jsme významným centrem edukačních aktivit práce s veřejností, to je komisí pochvalně okomentováno. Máme náročný program, na který ale nemáme, což nám říkají experti grantové komise. Uvažuji nad tím, z čeho asi mohli vycházet, protože součástí naší žádosti je doložení čtyřletého působení DOX. My jsme za poslední čtyři roky měli několik zajímavých úspěchů, jako kupříkladu čtvrtou nejnavštěvovanější výstavu v Praze. A v další tabulce deseti nejnavštěvovanějších výstav jsme měli dvě výstavy. Máme také mohutný ohlas v zahraničních médiích, odborných i laických.

Na další čtyři roky jsme plánovali 64 projektů, z čehož 22 jsme v grantové žádosti popsali. Ze 75 % se jedná o projekty, které jsou ve spolupráci s jinými institucemi, nebo je dělají jiné instituce a my je přebíráme, ale většina je dělána ve spolupráci, tedy DOX v tom hraje aktivní roli. Spolupracujeme s renomovanými institucemi, jako je CCCB v Barceloně. S touto institucí nás spojuje například jiný přístup k tomu, jak má vypadat kulturní centrum, které usiluje o diskusi, reflexi, experimentování a propojování s tancem, literaturou a performance. Renomovaní zahraniční partneři, jako je Deutsches Historisches Museum v Berlíně, o nás nepochybují.“

03736587.jpeg

Centrum pro současné umění dosud získávalo podporu od pražského magistrátu i Ministerstva kulturyVeřejné dotace pak činily zhruba jednu pětinu provozního rozpočtu DOX, který se pohybuje zhruba ve výši 40 milionů korun: „Nejsme zcela závislí na grantech. My jsme samozřejmě za podporu, které se nám dostalo, rádi. Teď se nám jí asi nedostane, ale rozhodně to není polibek smrti,“ dodal Leoš Válka.

Granty v oblasti kultury a umění pro rok 2017 nebyly dosud schváleny oprávněným orgánem, tedy pražskou Radou a Zastupitelstvem. Záměrem je, aby byly granty schváleny do konce ledna. Grantové politice Prahy se budeme v Mozaice věnovat i v následujících dnech, ve kterých bude řeč o oblasti s nejnižší finanční podporou, tedy o literatuře.

Spustit audio