Na původ Svátku měsíčních koláčů si už nikdo nevzpomíná

Příchod podzimu oslavuji obyvatelé Taiwanu Svátkem měsíčních koláčů. V tento večer se setkávají pod oblohou ozářenou měsícem v úplňku, grilují, popíjejí a pojídají tradiční specialitu - měsíční koláče. Historie pradávného svátku je zapeklitá a málokdo z místních ji zná.

Z ulic se ozývají hlasy svátečně naladěných místních, hlomozí petardy a v očích štípe kouř z grilovaného masa. Tento večer a noc totiž na Taiwanu patří Svátku středu podzimu nebo také Svátku měsíčních koláčků. Během oslav už tradičně Číňané pozorují nejkulatější měsíc v úplňku a jí jue-ping - měsíční koláčky.

Svátek středu podzimu byl v minulosti především oslavou sklizně, ať už obilí nebo na jihu druhé rýže.Večer lidé usedali pod oblohu projasněnou měsícem a vyprávěli si do ranních hodin. K tomu popíjeli čaj, horké víno a přikusovali koláčky, které doplňovaly další potraviny oválného tvaru jako grepy, granátová jablka, hrozny či jablka.

Dnes je Svátek měsíčních koláčů rodinnou oslavou. Mladí Taiwanci se v tento den sjíždí do svých domovů, aby si s nejbližšími dali dobrou večeři, věnovali bohům na oltář ovoce, piniové oříšky a samozřejmě ony měsíční koláče.

Na hlavní ulici v Taipeji nahlížím zvědavě k malému grilu, kde sedí rodina Changových a mladá Ling Chin se se mnou dává do řeči. "Mám ráda oslavy měsíčních koláčů. Je tu vždy veselo, rodina je pohromadě, slaví se krásný kulatý měsíc. A proč se svátek slaví? No, to přesně nevím. Řekla bych, že dříve za války dávali do měsíčních koláčků papírky se zprávou a pak... Moc si to nepamatuji. Prostě tam dávali zprávy a tímto způsobem je šířili ven," řekla.

Není divu, že Ling neví, jak to přesně bylo. Historie svátku je totiž nejasná. Jedním z vysvětlení je pověst ze 14. století, kdy za vlády Mongolů Čína připravovala revoltu a vojevůdce Ču Juan-čang s kolegou Liu Po-wenem připravili plán na svržení nepřátel.

Vymysleli tajnou koláčovou strategii. Liu se přestrojil za taoistického mnicha a vstoupil za brány mongolského tábora, odkud vysílal tajné zprávy zapečené v koláčcích. Jeho spolubojovníci se tak dozvěděli o plánech nepřátel a s úspěchem je za několik dní zničili.

Jiná, romantičtější legenda zase spojuje tento svátek s tradiční oslavou milenců a lásky. Podle ní se v dávných dobách, kdy na zemi svítilo deset sluncí, do princezny Čang Er zakoukal mladík a aby dokázal svoji odvahu, svrhl devět sluncí do hlubin a ponechal jen jediné. Princezna si jej za tento udatný čin vzala. Jelikož však později musela zachránit zemi, snědla všechny jeho pilulky nesmrtelnosti a dostala se tak na měsíc. A pokud máte dobrý zrak, můžete ji tam, když je úplněk, vidět i dosud.

mapa
Zvětšit mapu: Taipei
autor: kpr
Spustit audio