Na víceletých gymnáziích začínají přijímací zkoušky. Jaký je o studium zájem a co uchazeče čeká?

16. duben 2024 08:30

Žákům základních škol začínají jednotné přijímací zkoušky na víceletá gymnázia. Druhý řádný termín je naplánovaný na středu 17. dubna. Přihlášené uchazeče čekají testy z českého jazyka a matematiky od společnosti CERMAT. Skoro tři stovky žáků se sešly na Gymnáziu Boženy Němcové v Hradci Králové, kam se zašla podívat reportérka Natálie Poláková. 

Čtěte také

Už zkouška začala?
Zatím ne, zadání testu z matematiky žáci dostanou o půl deváté a druhý test z českého jazyka a literatury začnou psát před jedenáctou hodinou. V tuhle chvíli se tedy zatím připravují a rozřazují do tříd. Já stojím přímo u vchodu do školy, kde se všichni uchazeči musí nejprve nahlásit a učitelé jim dávají pokyny, kam mají jít.

V budově školy jsou dnes pouze učitelé a žáci, kteří skládají přijímací zkoušky. Studenti gymnázia dostali na dnešek i zítřek volno, protože by tu pro ně jednoduše nebylo místo. Škola totiž na zkoušky vyčlenila skoro všechny učebny. Ve většině z nich bude při těstech 16 dětí.

V menších učebnách budou jednotlivci, kteří mají uzpůsobené podmínky. To znamená, že mají například ze zdravotních důvodů na vypracování testu víc času.

Čtěte také

Je letošní počet uchazečů vyšší než v předchozích letech?
Přihlášku letos podalo 375 žáků. Podle zástupkyně ředitele Ivety Jalůvkové je to o něco více než loni, ale ten nárůst není nějak výrazný. Škola plánuje přijmout tak jako každý rok 90 uchazečů. A ještě doplním, že jde o šestileté gymnázium, takže to jsou žáci sedmých tříd základních škol.

Jak jsou na tom ostatní gymnázia v Hradci Králové?
Přijímací zkoušky dnes začínají také třeba na Biskupském gymnáziu, které nabízí čtyřleté a osmileté studium. Na osmiletý obor se letos hlásí 320 žáků, což je podle ředitele Jiřího Vojáčka obvyklý počet. Škola přijme 60 nejúspěšnějších uchazečů. Výsledky přijímacích zkoušek zveřejní všechny školy jednotně 15. května.

Spustit audio

Související