Nová stanice záchranné služby v Pardubickém kraji bude v Seči

8. prosinec 2018

Pardubický kraj se rozhodl zvýšit počet výjezdových stanic záchranné služby o novou stanici v Seči na Chrudimsku.

Do Seče a okolí zatím zajížděly sanitky z Chrudimi, Hlinska nebo Čáslavi. Sečská stanice bude v areálu, kde sídlí profesionální jednotka hasičů. Stavba má být zahájena na jaře roku 2020 a dokončena o rok později. ČTK to řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar. Výjezdních stanovišť je nyní v kraji 16, z toho dvě v Pardubicích.

„Rok od roku nám stoupá počet výjezdů. Tři roky jsme nezvyšovali počet posádek a nyní vidíme, že oblast vykrýváme zuby nehty na hranici zákonného časového limitu,“ uvedl ředitel záchranné služby Paar.

Sehnat lékaře je problém

V Seči bude sloužit nepřetržitě nelékařská posádka. Obsadit místo lékaře je trvale velmi obtížné. V kraji má záchranka 12 posádek s lékařem, což je podle Paara nad celostátním průměrem.

U Pardubic a v Chrudimi vznikají nové výjezdové základny pro rychlé sanitky

Posádka sanitky spěchá za pacientem

O záchraně lidských životů rozhodují často vteřiny. Přesněji to, jak rychle se povede dostat sanitkám na místo nehody nebo úrazu. Zasahujícím posádkám z Pardubic a Chrudimi by s tím měly pomoct nové výjezdové základny za desítky milionů korun. Právě teď je začínají dělníci stavět.

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) bude nejpozději počátkem roku 2019 krajské radě předložen investiční záměr, náklady se odhadují na 21 milionů korun.

Paar také upozorňuje na skutečnost, že z některých bývalých rekreačních zařízení v Seči vznikly soukromé penziony pro seniory. Ty často nedisponují lékařem a ke klientům volají záchranku.

Naposledy byla otevřena nová základna ve Skutči na Chrudimsku v roce 2013. Nové stanice místo dosavadních málo vyhovujících se již staví v Pardubicích a Chrudimi, další budou v Holicích, Vysokém Mýtě a Moravské Třebové.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související