Dráčci v louži vody

24. červen 2015

Dorazili jsme k malé roklině nad Tovéří. Byl odtud pěkný výhled směrem k Olomouci. Město trochu kryté novou vesnickou zástavbou z tohoto pohledu lemuje výrazný pás stromů.

„Pás, který vidíme, jsou stromy kolem toku řeky Moravy. Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví založená v roce 1990 v bezprostřední blízkosti Olomouce se snaží chránit zbytky aluviálních lužních lesů v České republice, které jsou závislé na vysoké hladině podzemní vody a nacházejí se v blízkosti našich velkých řek,“ okomentoval náš zážitek docent Martin Rulík z Katedry ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

V těchto zaplavovaných lesích najdeme také živočicha, kterému jsme se rozhodli věnovat v další reportáži z cyklu Přímo z místa.

Zatím, co jsme pozorovali výhled, z prohlubně s malou vodní plochou k nám zezadu doléhaly hlasy studentů. Srázem mezi křovím jsme se za nimi prodrali a uviděli jsme desítky malých černých tvorů podobných mloku ve dvou plastových krabicích. Kolem nich seděly na zemi studentky prvních ročníků Přírodovědecké fakulty univerzity Palackého.

Pomáhaly s výzkumem, který zde v rámci své diplomové práce prováděl Lukáš Weber. Student čtvrtého ročníku oboru Ochrana a tvorba životního prostředí zde dlouhodobě zkoumá populaci čolka velkého, její velikost a také složení potravy těchto živočichů.

Čolek velký

„Zjistili jsme, že populace na této lokalitě je velká, čítá sto až dvě stě jedinců. Zjara se zde ozývá také rosnička zelená, kuňka obecná, najdeme tu skokana hnědého a skokana štíhlého. Kromě čolka velkého se zde z ocasatých obojživelníků vyskytuje ještě čolek obecný. Takže je to poměrně vzácná, zachovalá lokalita vhodná k výzkumu,“ vysvětluje Lukáš Weber výběr místa.

K praktickému využití tohoto výzkumu dodává: „Pro zachování druhu a jeho ochranu je důležitá znalost ekologie včetně potravního spektra. To potom bude hrát roli při managementových úpravách lokality. Je potřebné, aby populace nebyly úplně izolované. Pokud není v okolí kilometru nějaká další tůňka s tímto druhem, osamocená populace v rámci několika desítek let vyhyne,“ uzavírá Lukáš Weber.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio