Jsem zvyklý na to, že mi lidé tykají, říká Ivan Mládek

Padesátiny letos slaví Banjo Band Ivana Mládka. Hrát budou v prosinci i v Olomouci, v Praze museli koncert pro velký zájem přidat. Věděli jste, že jeho jméno do názvu kapely dali organizátoři na countryovém festivalu v pražské Lucerně?

Trochu vás asi pobaví, když zjistíte, že on jako muzikant, textař, komik, výtvarník a spisovatel vystudoval strojní průmyslovku a Vysokou školu ekonomickou. V oboru vydržel všeho všudy dva měsíce, pak se začal živit tím, co ho nejvíce bavilo – muzikou.

Populárního Jožina z bažin nasazují na koncertech vždycky. „Ne, to nejde, abychom ho nezahráli, lidé ho milují“ říká s úsměvem. Přitom je to písnička, která vznikla na zakázku. „Složil jsem ji pro Zdeňka Navrátila za demižon slivovice.“ Vymyslel i hru se stejným názvem. Jožin mimochodem není populární jen u nás, ale taky v Polsku a Německu.

Prachovské skály, Medvědi nevědí, Linda, Jez, Dáša Nováková, Zobali vrabci, zobali, Ztratil jsem sako, U sila, Ve Špindlerově mlýně nebo Zobali, vrabci, zobali, to jsou jen některé z jeho písniček, které zlidověly. Ta o vrabcích vznikla dokonce díky Olomouci, kde poprvé zaslechl Ivan Mládek kousek textu. Recitoval ho známý olomoucký bezdomovec, který chodil na všechny jejich koncerty. Protože se mu zalíbil, dopsal ho a uvedl se jako spoluautor. Jaké bylo jeho překvapení, když pár dnů po natočení písničky zjistil, že autorem není bezdomovec Jirka z Olomouce, ale známý Jirka Suchý z Prahy.

Ivan Mládek

V osmdesátých letech začal malovat, vystavené obrázky byly přidanou hodnotou ke koncertům. K velkému překvapení Ivana Mládka se líbily. „Dostal jsem nabídku vystavovat ve Stuttgartu. „Než jsem ale domaloval obrazy, abych tam měl co dát, galerie zkrachovala,“ směje se. Teď aktuálně vystavuje v Ateliéru Kateřiny Dostálové v Olomouci.

autor: voj
Spustit audio