Žijeme ve velkém luxusu, říká reportérka Pavla Jazairiová

Procestovala pořádný kus světa. Práce a koníček se jí spojily v jedno. Natočila spoustu reportáží, napsala řadu knih, zamilovala si Afriku a dobře poznala Blízký východ. Nejraději ale tráví čas v malém domku na Frýdlantsku.

Před pár dny vydala Pavla Jazairiová knihu Před obzorem. Ohlíží se v ní za svým životem. Vzpomíná na dětství, na život v Československu u prarodičů a ve Francii s maminkou. Na všechny školy, do kterých chodila. Na první lásky i přátelství, která se udržela celý život. Třeba s Annou, dcerou spisovatelky Lenky Reinerové, která ji hodně ovlivnila.

Píše samozřejmě i o rozhlase, kde mnoho let působila. Vtipné je, že poprvé se přišla ucházet o místo sekretářky, které se uvolnilo. Nikdy ji ale nedělala.

Pavla Jazairiová se svým psem Figarem

„Neuměla bych to,“ směje se dnes Pavla Jazairiová. Práce ji poprvé zavedla do Afriky. Začala ji studovat, věnovat se historii, poznávat jednotlivé země. „Afrika je dnes úplně jiná. To krásné mizí. Bohužel. Ale jela bych tam klidně zase.“

Při rozhlasové práci se seznámila s Iráčanem Mufidem Jazairim, se kterým má dva syny a se kterým, přestože se rozešli, jsou stále přátelé.

„Média znemožňují lidem myslet. Dříve jim myslet pomáhala, dneska se spěchá. Co nejvíce toho stihnout běhen pár minut. Proto jsem odešla z Radiožurnálu.“ Slýchat ji ale můžete třeba na stanici Vltava. Nedávno vysílali její medailonek v cyklu Osudy.

Dnes Pavla Jazairiová hlavně píše. V klidu a ve společnosti svého psa Figara. Zvířata miluje, však jim taky v knize „Před obzorem“ věnovala celou kapitolu. Chovala kočky, chameleona i papouška.Na jaře letošního roku oslavila Pavla Jazairiová sedmdesátiny. Vůbec na ně nevypadá. Pracuje, objíždí republiku a debatuje se čtenáři svých knih a vypráví o svých cestách.

autor: voj
Spustit audio