Nové kruhové objezdy v Prostějově mají zrychlit dopravu

11. srpen 2015

Prostějovské křižovatky postupně nahrazují kruhové objezdy. Kromě aktuálně budovaného objezdu na Přikrylově náměstí plánuje radnice ještě další čtyři. Někteří řidiči rozhodnutí vítají, podle jiných jsou okružní křižovatky zbytečné.

„Já si myslím, že počet kruhových objezdů v našem úseku stačí a doufám, že další nebudou. Nejsme moc velké město, aby ten počet musel být tak vysoký. Stačí pár zásadních a tam, kde to není potřeba, bych zachovala normální křižovatku,“ myslí si například Soňa Umlaufová, která své auto zaparkovala nedaleko právě se rodícího kruhového objezdu na Přikrylově náměstí.

Opačný názor zastává Stanislav Popelka: „Ať jich tu je kolik chtějí, je to bezproblémová a bezpečná doprava.“ Tímto doporučením se zřejmě v Prostějově řídí. Aktuálně se staví kruhový objezd na Přikrylově náměstí, který se zařadí k více než desítce ostatních po celém městě. A tam, kde chybí, chce město začít se stavbou co nejdříve.

„Jeden kruhový objezd by měl být u pošty, kde bývá poměrně dost lidí z Palackého a z Wolkerovy ulice. Na Brněnské tepně by měly být dva velké kruhové objezdy za sebou. Zůstává nám pořád ta největší a nejproblematičtější křižovatka na Újezdě,“ popisuje náměstkyně primátora Alena Rašková z ČSSD. Kromě těchto kruhových objezdů se plánuje další na náměstí Padlých hrdinů, který by měl vyřešit především složitou dopravní situaci pro cyklisty.

Výtky některých řidičů Rašková nechápe: „Řidičům se určitě hlava točit nebude, ale je pravda, že jich je moc. Nevýhodou může být snad to, že když je kruhový objezd malého průměru, tak se musí jet opravdu pomalu. Ale zpomalení dopravy je vlastně cílem.“

Ve stavbě kruhových objezdů vidí i další pozitiva. „Můžete do toho kruhového objezdu plynule vjet, nedochází ke stání a ten provoz je daleko rychlejší i bezpečnější,“ myslí si Rašková a dodává, že s kruhovými objezdy jsou ve městě spokojení.

autor: tas
Spustit audio