Moravské divadelní léto začíná. Nabídne Robina Hooda i hosty ze Slovenska

25. srpen 2017

Po loňské pauze se vrací festival Olomoucké divadelní prázdniny. Tentokrát pod názvem Moravské divadelní léto. Kromě jména mění i celkovou podobu. Hlavním tahákem letošního ročníku je uvedení populárního Robina Hooda pod širým nebem, a to hned na třech různých místech v kraji. První představení se koná dnes večer.

Inscenace Robina Hooda je plná bojových scén. Ty si museli herci pro představení pod širým nebem upravit, jak potvrdil šéf činohry Roman Vencl přímo na Korunní pevnůstce v Olomouci, kde se bude hrát jedno ze tří představení.

„Petr Nůsek prošel s herci veškeré souboje, které upravil pro venkovní akce. Vytvořil model, který by se měl praktikovat na všech open-air představeních, a vysvětlil hercům, jak šerm venku funguje. Pravidla jsou totiž trochu jiná než uvnitř v divadle. I když to vypadá, že tam je víc místa a mělo by to být méně nebezpečné, opak je pravdou,“ popisuje Roman Vencl.

Příběh Robina Hooda si diváci můžou podle ředitele Moravského divadla Pavla Hekely vychutnat na třech místech: „Budeme hrát na fortu Křelov, potom tady na Korunní pevnůstce a taky v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem.“

Bratislavský soubor přiveze autorskou hru Navždy alebo nikdy

Zatímco Robin Hood byl podle Romana Vencla jasná volba pro venkovní inscenaci, Woody Allen je trochu jiná kategorie. „Central Park West není úplně klasická komedie pod otevřené nebe, ale my jsme ho zvolili z toho důvodu, že je o představení velký zájem. Od lednové premiéry v Divadle hudby byly všechny reprízy vyprodané,“ upřesňuje šéf činohry.

Dramaturgii festivalu doplňují hosté ze Slovenska. „Konkrétně z Bratislavy přijel divadelní soubor La Komika. Představí autorskou hru kmenového režiséra Karola Vosátka s názvem Navždy alebo nikdy,“ dodává Vencl.

Přestože Moravské divadelní léto dnes začíná, už teď se začíná rýsovat dramaturgie pro příští ročník.

autor: bam
Spustit audio