Byla zničena za II. světové války. Teď se vitráž v Olšanech u Prostějova dočká opravy

22. srpen 2016

Restaurátoři v kostele sv. Jana Křtitele v Olšanech u Prostějova opravují vitrážová okna. Vůbec poprvé se podívají také na poničené okno, které bylo poškozeno na konci druhé světové války. A od té doby se zatím opravy nedočkalo.

„V úterý, dne 8. května probudilo se nad očekávání krásně. Černé cáry mračen zmizely a zlaté slunko přijalo nové vojsko,“ čte z olšanské kroniky nezávislý starosta obce Milan Elfmark. Psal se rok 1945 a zanedlouho přišly nálety.

„Nad námi netrpělivě kroužila ruská letadla. Dunění děl velmi zesílilo. Černý dým se valí od Olomouce. Nastalo odpoledne. Lidé i vojáci odpočívali, když z nenadání se přiblížila ruská letadla a naše vesnička pocítila hrůzu bombardování. Obraz zkázy. Hořící auta, pobořené domy a stodoly, všude plno skla, kouře a prachu. Tu noc nespal nikdo klidně,“ pokračuje starosta.

Po jednom z náletů se z okna kostela vysypaly střepy. Jedna z vitráží byla nenávratně poškozena. Dnes, po desítkách let, se do jejích oprav pustili restaurátoři. A vyčistí i ostatní.

Interiér kostela v Olšanech u Prostějova

„Provádíme sejmutí těch vitrážových oken. Stáří těchto oken je pravděpodobně z roku 1883, ale to budeme ještě při dalším ohledání upřesňovat. Máme sundané první okno, chystáme se na další dvě. To čtvrté, které bylo za války zničeno, se bude vyrábět nově podle toho původního,“ vysvětluje restaurátor Tomáš Mitvalský.

Restaurování dřeva či kovu si mnoho lidí umí představit. Jak se ale restauruje vitráž, tedy skleněná tabule?

„Ta vitráž je složena z jednotlivých barevných sklíček, na kterých je provedená malba. Jsou spojená olovem a zaletováno cínem. Je potřeba jednotlivé kousky rozebrat, vyčistit a doplnit. Postup bude stejný jako před těmi sto lety,“ dodává restaurátor.

Hotovo by mělo být do konce roku.

„Na těch oknech jsou postupně jednotlivé postavy, které jsou z oblasti duchovního života. Na jednom je svatý Augustýn, na dalším svatý Antonín, na třetím dochovaném oknu je svatý Jáchym a svatá Anna. Protějšek tomuto oknu tvořily postavy Panny Marie a svatého Josefa,“ doplňuje starosta Milan Elfmark.

autor: tas
Spustit audio