Dvořák, tvarůžky a české filmy. To všechno má rád japonský student češtiny Eiichi Sato

12. srpen 2017

Mezi stovkou cizinců, kteří si v Olomouci zdokonalují češtinu, má Japonec Eiichi Sato přirozenou autoritu. Letos je na Letní škole slovanských studií podesáté, což je mezi studenty rekord. K češtině 49letého učitele informatiky přivedla hudba Antonína Dvořáka. A kromě českých písní si zdokonaluje jazyk třeba i při poslechu Českého rozhlasu.

Eiichi Sato rád hraje na lesní roh Dvořákovu Novosvětskou. „Miluju hudbu Antonína Dvořáka. Viděl jsem Rusalku, krásná opera. Měsíčku na nebi hlubokém,“ říká srozumitelnou češtinou japonský student.

Na svojí češtině tvrdě pracuje i doma v Ósace. „Teď máme internet, takže občas poslouchám Český rozhlas nebo sleduju Českou televizi. A taky mám české filmy na DVD. Je ale moc těžké komunikovat v češtině,“ přiznává Eiichi.

Na chuť přišel i specialitám české a moravské kuchyně: „Mám rád svíčkovou nebo olomoucké tvarůžky.“

Příští rok plánuje Sato přijet znovu

Lektor Lukáš Neumann si Eiichiho moc chválí. „Je už na tak dobré úrovni, že mu rozumí nejen ostatní studenti, ale i Češi, což je zásadní,“ komentuje Japoncovy pokroky.

Nadšení jsou z něj i spolužáci. Třeba dlouhovlasá brunetka Kristína z Ukrajiny. „Jsem velmi ráda, že máme Eiichiho v naší skupině. Občas je s ním veselo. Vždycky se těším, až ho uvidím. On už je tady známý. Těší mě taky, že je to moc hodný člověk,“ usmívá se.

Eiichi Sato ujišťuje, že přijede i v následujícím roce: „Moc se těším!“ A jako zástavu do příštího léta prý v Olomouci nechává svoji kytaru.

autor: bam
Spustit audio