Kuchyně hradu Šternberka je po rekonstrukci. Na stoletých kamnech se bude znovu vařit

31. červenec 2017

Bývalá lichtenštejnská kuchyně hradu Šternberka bude znovu sloužit kuchařům. Správě hradu se podařilo sehnat peníze na opravu více než sto let starých kachlových kamen. Plotna, tři trouby i mechanický automat na otáčení pečeně jsou znovu plně funkční.

Stoletá kachlová kamna září novotou. Na jejich opravě se podílela restaurátorka Sylva Antony Čekalová. „Na mně bylo restaurování vnější plochy kachlů. Když byly některé zlomené, museli jsme je sesadit a vyretušovat,“ popisuje svou práci Čekalová a dodává, že nápadné oranžové skvrny na kachlích vznikly korozí kovových částí.

Oprava kamen trvala sedm měsíců. „Mají být plně funkční, takže tomu bylo třeba celou práci uzpůsobit,“ dodává restaurátorka. Teď se na nich dá opět vařit, péct i grilovat.

Na kovových částech kamen pracoval Tomáš Frimel. „Zajímavá je tu vzduchová turbínka, která žene jednotlivé rožně. Teplo z ohně pohání lopatkový stroj a ze strany je řetěz, který otáčí roštem,“ vysvětluje Frimel, jak funguje historický automat na rožnění.

Hrad Šternberk - kuchyně po rekonstrukci

Kastelánka plánuje pozvat celebrity

Kastelánka šternberského hradu Helena Gottwaldová by chtěla kuchyni kromě prohlídkové trasy využívat i pro společenské aktivity. „Celebrit je spousta, tak doufáme, že je to prostředí zaujme, že nás neodmítnou a uděláme s nimi nějaký zajímavý večer nebo odpoledne,“ říká kastelánka o svých plánech.

Hrad Šternberk - kuchyně po rekonstrukci

Rekonstrukce bývalé lichtenštejnské kuchyně trvala 14 měsíců. Ministerstvo kultury za ni zaplatilo přibližně 3,5 milionů korun.

autor: mot
Spustit audio