Na Univerzitě Palackého vznikl studentský hokejový klub. Jmenuje se University Shields Olomouc

22. září 2017

Z přednášky rovnou na trénink nebo na zápas. Tak bude vypadat letošní akademický rok několika desítek studentů Univerzity Palackého v Olomouci. Na místní Fakultě tělesné kultury totiž vznikla iniciativa pro založení studentského hokejového klubu. Svoji alma mater budou členové týmu University Shields Olomouc reprezentovat v Evropské univerzitní hokejové lize.

Zhruba 30 hráčů a dalších členů nově vznikajícího hokejového klubu se setkalo na úplně první schůzce na Fakultě tělesné kultury. Mezi nimi i student Martin Skoupil.

„Hraju lední hokej od pěti let. Hrál jsem v Uničově, momentálně už působím tady v olomoucké okresní soutěži jako brankář. Měl jsem možnost vidět pár zápasů univerzitního hokeje, které hráli Plzeňáci. Úroveň je tam opravdu dobrá a návštěvnost taky. Myslím si, že tam chodí víc lidí, než třeba na druhou ligu u nás,“ říká Skoupil.

Podle jednoho z hlavních zakladatelů týmu University Shields Olomouc, studenta Dominika Pudelky je Evropská univerzitní hokejová liga šitá na míru právě vysokoškolákům. Soutěž jim totiž umožňuje studovat a zároveň zůstat aktivními hráči.

Vysoká škola nemusí znamenat konec sportovní kariéry

„Člověk po střední škole se musí rozhodnout, jestli chce jít na vysokou školu, a tím pádem se vzdá ledního hokeje. Nemůže absolvovat každodenní tréninky, dvoufázové, třífázové, což extraligové týmy vyžadují. Když nastoupíte k nám do univerzitního týmu, pomůžeme vám zajistit individuální studijní plán. Díky tomu můžete pokračovat v ledním hokeji, můžete s námi trénovat dvakrát až třikrát týdně, a tím pádem jste pořád aktivní hráč,“ vysvětluje Pudelka.

Náklady na první sezónu podle něj vyjdou klub zhruba na tři čtvrtě milionu korun. Studenti proto shánějí sponzory, museli ale sáhnout i do vlastních kapes. Formou stipendií podporuje hokejisty také Univerzita Palackého. „Samozřejmě nemůžeme ze svého rozpočtu dávat peníze na dopravu a podobně. Ale můžeme pomoci tomu spolku stejně jako ostatním studentům, kteří nějakou spolkovou činnost vyvíjejí, poskytnutím stipendií,“ uvedl Svatopluk Horák z Fakulty tělesné kultury.

Sezóna Evropské univerzitní hokejové ligy startuje v říjnu. Hokejisté University Shields Olomouc se v ní utkají s týmy vysokých škol z Česka, Slovenska, Polska nebo Maďarska. „První utkání je 1. října. Hrajeme venku proti Cavaliers Brno. Do zápasu máme zatím naplánovaných pět tréninků. Pro první rok máme v plánu dostat se do play-off a umístit se do šestého místa,“ dodává Dominik Pudelka.

Spustit audio