Nezaměstnanost v kraji klesá. Handicapovaných bez práce ale přibývá

31. červenec 2017

Úřady práce v celém Česku potvrzují, že nezaměstnaných je čím dál méně. Jen na Olomoucku jejich počet v červnu klesl na 4,4 procenta. Na jedno běžné pracovní místo tak připadají dva uchazeči. V případě osob se zdravotním postižením ale počet kandidátů roste. Přitom jejich zaměstnavatelé na ně získají slevu na dani a dotaci.

Vozíčkářka Petra Kryštofová pracuje v jednom z obchodů na Dolním náměstí v Olomouci. Na rozdíl od jiných měla při hledání práce štěstí. „Práce si mě v podstatě našla sama. Od jedné společnosti v Praze jsem dostala kontakt na obchůdek v Olomouci, kde hledali ZTP, což znamená postiženého vozíčkáře,“ říká Kryštofová s úsměvem.

Dalších více než 3400 lidí se zdravotním postižením v Olomouckém kraji ale zaměstnání nemá. Navíc na jedno volné pracovní místo, které je pro ně vhodné, připadají čtyři lidé.

Přitom pokud zaměstnavatelé někoho s handicapem přijmou, mají podle analytika úřadu práce Jaroslava Mikšaníka několik výhod.

Zaměstnavatelé mají nárok na dotaci i slevu na dani

„Pokud se jedná o uchazeče o zaměstnání evidovaného na úřadu práce, zaměstnavatel na něj může získat mzdovou dotaci nebo si může požádat o příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa. Dále zaměstnavatelé mohou uplatnit slevu na dani. Ta činí 18 000 korun,“ přibližuje Mikšaník jednotlivé výhody.

Podle Věry Novotné, předsedkyně olomoucké organizace Dobré místo pro život, která pomáhá sociálně znevýhodněným, narážejí handicapovaní na nejrůznější obavy zaměstnavatelů.

„Bojí se, že tito lidé nejsou dostatečně kvalifikovaní nebo výkonní. Ještě přemýšlejí tak, že pokud je zaměstnají, budou potřebovat spoustu speciálních pomůcek, aby vůbec mohli pracovat. A to taky není pravda,“ uvádí Novotná časté předsudky a dodává, že zdravotně postižení podle jejích zkušeností zvládají velmi dobře pracovat s počítačem a v administrativě.

Samotný úřad práce nabízí handicapovaným speciální projekt Pracujeme s omezením, který má za cíl zvýšit jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Účastníci projektu si mohou například zvolit rekvalifikační kurzy s ohledem na poptávku zaměstnavatelů.

autor: ahe
Spustit audio