Nezaměstnanost v kraji stále klesá. Firmy podporují budoucí pracovníky už na středních školách

10. říjen 2017

V celém Olomouckém kraji v září hledalo práci 18 700 lidí, což je zhruba o 770 méně než v srpnu. Stále se tak zužuje počet kandidátů, ze kterých si můžou firmy vybírat nové zaměstnance. Zaujmout se proto snaží už středoškoláky. Spolupracují s nimi na některých projektech. Například s budoucími elektrotechniky ze Střední průmyslové školy v Šumperku sestrojila místní firma malou výrobní linku.

„První část je zaměřená na vytřídění vršku, který vstupuje. Jestli je správně natočený, zda má správné rozměry, barvu. Poté pokračuje do plnící části, která je taky plně automatická. Zde se samotný vršek naplní jakýmkoliv artiklem, který si designér zvolí,“ popisuje Adam Cykrik model automatické linky. Do vytříděných víček padají kuličky. Student elektrotechniky by jednou rád vytvořil podobný projekt jako jeho starší spolužáci. Technicky jim pomohla šumperská firma.

Spolupráci s podniky si pochvaluje i Roman Unzeitig, zástupce ředitele střední průmyslové školy v Šumperku: „Dopad to má v praktických výsledcích toho, co se u nás naučí. Mají uplatnění, výsledky jsou hmatatelné. Získávají kompetence ke spolupráci s firmami.“

Podobnými způsoby se snaží zaměstnavatelé hledat budoucí pracovníky. „V regionu Šumperska máme několik případů dobré spolupráce, místní firmy se nebojí podporovat základní a střední školy v tom, aby měli lepší technickou vybavenost, lepší vybavenost učeben, dílen,“ uvedl Richard Koubek ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Takové strategie využívají zaměstnavatelé i proto, že počet lidí bez práce klesá. Na Šumpersku jich bylo v září nejméně za posledních 20 let. Vedle dělnických strojírenských profesí se firmy poptávají podle analytika trhu práce Jaroslava Mikšaníka i po lidech s vyšším vzděláním. „Byla k dispozici zejména místa lékařů a techniků v různých průmyslových oborech. Dále se ve větší míře objevily i nabídky práce pro obchodní zástupce a pracovníky v oblasti finančnictví, pojišťovnictví a prodeje realit,“ upřesnil Mikšaník.

V regionu je dlouhodobě nejvíce nezaměstnaných na Hanušovicku, nejméně naopak na Zábřežsku.

autor: ahe
Spustit audio