Olomoucká ZOO opravila vyhlídkovou věž. Jinde nemá obdoby

8. červenec 2015

Zoologické zahrady v České republice mají různá lákadla, ovšem vyhlídkovou věž vysokou třicet metrů má jedině ta olomoucká na Svatém Kopečku.

Teď se z ní ještě ozývají zvuky posledních úprav, v nejbližších dnech už se z ní ale rozhlédnete nejen do zvířecích výběhů ale třeba až na Praděd.

„Já osobně bych tam nelezl, ale děti mě vždycky donutí, takže musím. Rozhled je docela slušný, akorát děti mají občas strach, že se to větrem pohybuje, takže se pevně drží,“ komentuje svoje dosavadní výšlapy s dětmi na nejvyšší vyhlídkovou věž v ZOO v Česku pan Jaroslav Hrubý.

„Já se trošku bojím výšek, takže jdu do půlky. Potom se mi už dál moc nechce, ale někdy to zvládnu. Je tam pěkný výhled a je to hezké,“ říká jeho dcera Monika.

Pan Hrubý s rodinou si ale šlapání do schodů museli odpustit. Dokončují se tu poslední opravy, a tak si dávají pod věží alespoň dobrý oběd. I s mluvčí zahrady Karlou Břečkovou si vystoupám jen na prvních pár schodů, dál zatím nemůžeme. Na lanech tu pracovníci natírají vnitřní část konstrukce.

„Věž vypadá stejně, jako vypadala v roce 1999 po poslední rekonstrukci. Snažili jsme se udržet i tóny barev, zůstává kombinace žluté a modré.“

Pro turisty je vyhlídková věž opravdovou atrakcí a někdy se zdá, že dokonce větší než sama ZOO: „Dokonce jsem narazila i na návštěvníka, který objížděl všechny vyhlídkové věže a rozhledny, a proto šel do ZOO,“ říká Karla Břečková.

Vyhlídka olomoucké zoo je nejvyšší rozhlednou v rámci všech zoologických zahrad v Česku. Návštěvníci dohlédnou až k Jeseníkům a při dobré viditelnosti uvidí až na Praděd: „Mohou obhlédnout celou naši krásnou, rovinatou Hanou, uvidí jako na dlani město Olomouc a dohlédne až k obzoru, který lemují jednotlivé pahorkatiny,“ popisuje Karla Břečková.

Věž se začala stavět v roce 1972 už tehdy jako velké lákadlo pro návštěvníky ZOO. „Cestovní ruch se díky tomu skutečně rozvíjí, lidé tuto atrakci rádi vyhledávají a oblíbili si ji,“ uzavírá Karla Břečková.

autor: bam
Spustit audio