Olomoucký policista, který ve středu zachránil tonoucího muže, dostane vyznamenání

25. srpen 2017

Ocenění krajského policejního ředitele a hlavně pocit, že pomohl zachránit lidský život. To si odnáší ze studené vody řeky Moravy olomoucký policista a psovod Jaroslav Vávra. Sešplhal z mostu na Masarykově třídě k opilému muži a spolu s hasiči ho dostal bezpečně na břeh. Nebylo to poprvé, co Vávra zachránil tonoucího.

„Spustili jsme dolů lano, které jsme upevnili za most. Pak jsem se spustil po laně do vody. Osoba byla podchlazená a pod vlivem alkoholu, docházeli jí síly a nemohla se už na kameni udržet. A díky tomuto lanu jsme vydrželi až do příjezdu hasičské služby,“ popisuje incident Jaroslav Vávra. Policista s topícím se mužem asi dvacet minut trpělivě čekal v řece na záchranu. Hasiči museli spustit člun asi o sto metrů dál, protože u mostu dělí hladinu Moravy od břehu třímetrová zeď.

Podle mluvčího hasičského sboru Zdeňka Hošáka udělal tonoucí dobře, že se nesnažil nikam doplavat. „V tomto případě byly kameny velmi prudké, takže se nedalo vyšplhat nahoru. V jeho stavu nebylo možné udělat vůbec nic. Rozvaha, že se bude držet kamenů, zatímco mu někdo rychle zavolal pomoc, byla správná,“ uvedl Hošák.

Jaroslav Vávra pomohl zachránit už několik životů

Pokud je člověk v kondici a ví, že se po pár metrech snadno dostane na břeh, může se pokusit plavat. Tuhle taktiku si vybral před pár měsíci po pádu do Moravy jiný muž. Ani on si ale nedokázal sám pomoct. Shodou okolností se i k němu dostal jako první policista Jaroslav Vávra. Byla to ale mrazivější záchrana.

Psovod Jaroslav Vávra (vlevo) s kolegou

„Stalo se to v únoru, asi o dvě sta metrů dál. Osoba, která spadla z mostu u Bystřičky, tak dlouho plavala, až doplavala k soutoku, což je asi sto metrů, kde už jsme tonoucí osobu ve vodě zahlédli. Okamžitě jsem pro ni skočil,“ vzpomíná Vávra.

Také tento muž nehodu přežil. Výčet záchranných akcí Jaroslava Vávry tím nekončí. Před 12 lety s tehdejší psí parťačkou Gemou našli v den policistových narozenin desetiletou holčičku, která spadla do rokle u Radíkova. Čekala na záchranu v patnáctistupňovém mrazu.

autor: ahe
Spustit audio