Deváťáci skládají přijímací zkoušky na střední školy

24. duben 2012

Další část deváťáků v Moravskoslezském kraji dnes bude bojovat o svou budoucnost. Ze základních škol míří na střední, aby ukázali, co se zatím naučili. Byli jsme u prvního dne přijímacích zkoušek.

„Čeština pro mne byla nejlehčí, to jsem se ani moc nepřipravoval. Ale na matematiku to bylo hodně těžké,“ říká ztrémovaný Jiří Daniel z Ostravy. Přestože má matematiku rád, měl obavy. Je jedním z 126 deváťáků, kteří chtějí studovat na veřejné průmyslovce ve Vítkovicích.

Jiří Daniel přišel k přijímačkám sám. Jiné doprovázeli rodiče. Byli nervóznější, než jejich potomci. Přesto jim hodně věřili. Stejně jako Pavla Vanduchová. „Syn si to prostě vybral, myslím, že to dopadne dobře. Uvidíme, jestli se dostane,“ dodala.

Zájem o technické obory v Česku dlouhodobě klesá. Právě průmyslovky mnohdy doplácejí na to, že děti jdou pohodlnější cestou gymnázií, která nabízejí podstatně více míst.

Zástupce ředitele vítkovické průmyslovky Tomáš Řežáb by přijímačky zrušil. „V rámci prvního ročníku se lépe pozná než pouze z přijímacích zkoušek a výsledků ze základní školy, zda uchazeč o obor jeví zájem a vůbec všecko okolo,“ poznamenal Řežáb.

Jeho šéf Jiří Mlýnek tvrdí, že žádný zájemce o studium není předem ztracený. „I když mají slabší výsledky v matematice, ve fyzice, tak jsme schopni je připravit tak, že úspěšně udělají maturitní zkoušku a jsou žádáni jak na vysokých školách, tak ve firmách,“ dodává ředitel.

Pro Jiřího Daniela první zásadní životní zkouška skončila. Teď bude tři dny čekat na výsledek. Jak předpokládal, matematika mu dala zabrat. „I když jsem měl v pololetí dobrou známku z matematiky, tak nevím, nedopadlo to dobře.“

První kolo přijímacích zkoušek na střední školy v Moravskoslezském kraji skončí dnes. Někteří deváťáci je vyzkoušejí hned dvakrát. Záleží na tom, kolik oborů si do přihlášky napsali.

autor: stj
Spustit audio