Romové z Přednádraží se do sobotní půlnoci musí vystěhovat

3. srpen 2012

AKTUALIZOVÁNO 17:27 - Desítky lidí se musejí vystěhovat z ostravské romské lokality Přednádraží. Domy jsou zničené. Neteče tam voda, ve sklepech tečou splašky. Soukromý majitel říká, že je to kvůli neplatičům. Z potíží viní i úřady, které podle něj měli kanalizaci opravit. Ty to ale odmítají a pro lidi mají řešení, vzkázaly jim, aby se odstěhovali na ubytovny.

„Je to všechno napjaté a je to strašné. My odtud neodejdeme, je to náš domov. Zůstaneme tady,“ říká pohnutě Jan Bandy a oči se mu zaleskly slzami. Společně s desítkami sousedů čekal, až přijedou úředníci.

Do ubytovny nechce ani otec sedmi dětí, který pracoval na dráze. „Ať nám magistrát, když už nám nechce pomoct, zaplatí aspoň letenky nebo něco a poletíme pryč odtud,“ říká. V ubytovnách jsou podle něj teď ti, kteří Přednádraží zničili. „Chlastali, mlátili se, rozbíjely domy. Protože neměli co jíst, tak šli rozebírat střechy.“

Půl hodiny četl Jiří Švarc rozhodnutí stavebního úřadu: „Jsou závadami bezprostředně ohroženy životy nebo zdraví osob či zvířat. Nařizuje všem osobám, které se ve stavbách zdržují, aby je neprodleně vyklidili.“

Atmosféra se vyhrotila, lidé hned začali hlasitě vykřikovat, že úředníky do svých bytů nepustí, a že jim žádné papíry nepodepíší.

Všichni mají podle místostarosty centrálního obvodu Tomáše Kuřece (ČSSD) kam jít. „Všem občanům, kteří tady bydlí, jsme nabídli náhradní bydlení na ubytovnách,“ ujistil místostarosta.

Majitel domů, podnikatel Oldřich Roztočil s rozhodnutím úředníků nesouhlasí. „Prostě rozhodně ten účel je, aby to tady nebylo. Aby tady buď nebyly ty domy nebo aby tady nebyli ti lidé,“ míní.

Lidé se musejí vystěhovat do zítřejší půlnoci. „Jsou tady ještě dvě problémové rodiny a chceme, aby se co nejdříve vystěhovaly. Pak začneme novou éru tím, že začneme byt po bytu opravovat,“ říká Jan Bandy, neoficiální mluvčí této lokality.

Co bude dál, uvidí se příští týden.

autoři: tif , mik
Spustit audio

Více z pořadu